YILMAZ BAŞAR “YARAYI PANSUMAN ETMEK YERİNE TEDAVİ EDELİM” | Gündemburdur.com
Son güncellenme :15.08.2015 12:30

Anasayfa > Burdur, Ekonomi, Güncel > YILMAZ BAŞAR “YARAYI PANSUMAN ETMEK YERİNE TEDAVİ EDELİM”

15.08.2015 Cts, 12:30

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı son günlerde gündemde olan Et İthalatı konusunda Kanal 15’e açıklamalarda bulundu.

Başar “Şu an kasapta markette bir kg etin fiyatı 40 lirayı buluyor.  Acil çözüm önerileri için bir çok insan konuşuyor. Bunun başında ithalat var. Her zaman olduğu gibi üreticimiz ithalatla terbiye edilmeye, aba altından sopa gösterilmeye çalışılıyor. Geçen yıl da bu konuda bir açıklama yapmıştım. Aradan 13 ay geçmiş fakat değişen bir şey yok.” Dedi.

“Bizim için olmazsa olmaz girdi maliyetlerinin düşürülmesi” diyen Başar “Geçen yıl 38 lira olan yem bu yıl 45 lira. Yem olmadan hayvancılık yapılamıyor. Girdi maliyetlerini KDV’yi düşürerekte yapabiliriz demiştik.  Yemin KDV’si % 8’den % 1’e düşürülürse aradaki fark üreticiye sunulursa et  ve sütün fiyatının daha fazla artmasının önüne geçebiliriz demiştik ama bununla ilgili de somut bir adım atılmadı. “ ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin sürdürülebilir hayvancılık ve tarım politikasına şiddetle ihtiyacı var” diyen Başar “ Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadede sağlam adımlarla gideceği bir tarım ve hayvancılık politikasına ihtiyacı var.  Süt üretiminde fazlalık, et üretiminde ise açık var. Demek ki burada politika eksikliği var. Burada üreticimize ne istediğimiz söylememişiz. Bir ülkede düşünün bir yıl et fazlası, bir yıl süt fazlası var bununda sebebi defalarca dile getirdiğimiz politika eksikliği.” Dedi.

Desteklerle ilgili net tavrımız bellidir diyen Başar “destekleri 5 yıla yaymak zorundayız. Bizim üreticimiz önünü görmek zorunda önünü görerek üretim yapmak zorunda. Önünü görmeden yapacağı bir üretim maalesef Ziraat Bankasından aldığı kredilerin borcunu ödemeye yetmiyor” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’deki et açığının olduğunu ve bunun mutlak şekilde giderilmesi gerektiğini anlatan Başar “Ülkenin % 25’i üretici iken %75’lik kısım ise tüketici. Bir asgari ücretlinin günde 1 Kg et alamadığı bir ülke konumundayız şu anda. Geçtiğimiz günlerde 3 bin 200 tonluk bir et ithalatı söz konusu idi  bu günde 2 bin 700 ton  et tüketen bir toplum olduğumuz göz önüne alındığında bir buçuk günlük bir et ithalatı söz konusu. Yapılan yarayı pansuman etmekten başka bir şey değil. Acilen karar verilmesi lazım bu açık kapatılacak mı yoksa bu şekilde devam mı edilecek.  Böyle devam edersek üretici memnun olabilir ama çok fazla kesimden dolayı belli bir zaman sonra hayvanımız kalmayacak. Dolayısıyla et ithalatından ziyade kasaplık hayvan ithalatına gidebiliriz. “ şeklinde konuştu.

Başar şunları söyledi “Karkas et ithalatına hayır diyoruz. Karkas et ithalatı yapılırsa ülkedeki mezbahaların kapısına kilit vurulacak.  Aynı şekilde deri ve sakadat sektörü de zarar görecek. Bizim Burdur Ticaret Borsası olarak önerimiz acil kasaplık hayvanların getirilmesi. Daha sonra  3 ay sonra kasaplığa gidecek hayvanlar, 6 ay sonra kasaplığa gidecek hayvanlar şeklinde üçe bölebiliriz. Geçen yıl son ithalat olsun demiştik ama gerçekleşmedi bu yıl gene son olmasını diliyoruz.  Kanayan yarayı pansuman etmek yerine o yarayı tamamen iyileştirmek lazım. Hep övündüğümüz şey tarımda dünya yedincisi olduğumuz. Tarımda dünya yedincisi bir ülkede 40 liraya et tüketilmez işin özü bu”

IMG_1513

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber