VALİ KÜRKLÜ’DEN VATANDAŞLARA KÖK HÜCRE BAĞIŞI ÇAĞRISI
Burdur Valisi Hasan Kürklü vatandaşlara Kök Hücre bağışı yapmaları konusunda çağrı yaptı. Kan bağışının yanısıra Kök Hücre bağışının Lösemili hastalara umut olduğunu dile getiren Kürklü “ Bütün vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.” Dedi.
Vali Hasan Kürklü Türk Kızılayına kan bağışında bulundu. Cumhuriyet Meydanında vatandaşlardan kan bağışı alan TIR’a giden Vali Kürklü Kan bağışının yanısıra Kök Hücre bağışında da bulundu.
Vali Hasan Kürklü’ye, kan değeri ölçüldükten sonra Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölgesi TÜRKÖK Kök Hücre Bölge Sorumlusu Pınar Gümrükçüoğlu tarafından Kök Hücre hakkında bilgi verdi.
Düzenli olarak kan vermeye gayret ettiğini ve hem Sağlık açısından, hem de toplum sağlığı açısından kan bağışlamanın önemli olduğunu dile getiren Vali Hasan Kürklü, “bütün vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyoruz” dedi. Vali Kürklü Kök Hücre bağışının Lösemi Hastaları için çok önemli olduğunu vurgulayarak “Vatandaşlarımızı bu konuda da duyarlı olmaya davet ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
Türk Kızılayı ile Sağlık Bakanlığı arasında 7 Kasım 2013 tarihinde bir protokol imzaladılar ve TÜRKÖK kapsamında Kök Hücre Projesine başladık. Türkiye Genelinde 18 Ağustos’tan itibaren Kök Hücre alımlarının başladığını dile getiren Gümrükçüoğlu “Donörlerimiz tüm Kızılay kan merkezlerinde kök hücre bağışı yapabilir. “ dedi.
Kişinin bir tüp kan vererek kök hücre bağışında bulunmuş olduğunu aktaran Gümrükçüoğlu “ bu bir tüp kanla kişinin doku tipi tesbit ediliyor. Lösemili hastalarla dokusu uyumlumu değil mi bu tesbit ediliyor. Uyumlu olursa Sağlık Bakanlığı bağışçıyı Chek-Up tan geçiriyor. Sağlık koşulları uygun olursa ve donör bağışı kabul ederse bağışçı oluyor. “ dedi.
Kök Hücrelerin 56 günde bir kendini yenileyen ana hücreler olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu “bunlar sağlıklı kan üreten hemopoit kök hücreler. Bu kök hücreler Lösemi hastasına damar yoluyla nakil ediliyor ve Lösemi hastası sağlıklı kan üretmeye başlıyor ve hayatı kurtulmuş oluyor. Eski yöntem olan Kemik İliğinden nakil zor bir süreçti. Bu yöntem çok pratik ve literatüre girmiş bir yan etkisi olmayan yöntem.
Kök hücre bağışının 18-50 yaş arası vatandaşlardan alındığını bildiren Gümrükçüoğlu “Nüfus yoğunluğuna bakıldığından Kök Hücre bağışı olarak Batı Akdeniz Bölgesi Türkiye’de birinci durumda. Türkiye Genelinde Kök Hücre bağışı alan 12 bölge var. Bu proje 3 yıllık bir proje ama önü açık bir proje. Bağış yapılırsa bir çok insanın hayatı kurtulacak.” Şeklinde konuştu.