Türk Eğitim Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Akın, Sendika olarak Sözleşmeli Öğretmenlik uygulamasına karşı olduklarını bildirdi.
Akın sendika binasında düzenlediği basın toplantısında “Bilindiği üzere öğretmen alımları ile alakalı olarak ayağının tozuyla yeni göeve başlayan Bakan sözleşmeli öğretmen alımlarından bahsetmektedir. Şu ana kadar öğretmen alımında hiç bir zaman uygulanmayan sözleşmeli öğretmen alımı yine ilk defa bu dönemde uygulanacaktır. Hatırlanacağı üzere daha önce sözleşmeli öğretmenlikle alakalı yapılan çalışmalarda kadrolu öğretmen istihdamının yapılması gerektiğini Sendika Genel Merkezimiz ve şube olarak bizler defalarca söylemiştik. Sözleşmeli öğretmenler, alınan mahkeme kararları ve Sayın Başbakan’ın devreye girmesi ile sözleşmeli öğretmenlik uygulaması kaldırılmış ve bütün eğitim çalışanları, öğretmenler kadrolu olarak atanmaktaydı” dedi.
“Kalkınmada birinci derecede öncelikli bölgeye atanacak 30 bin öğretmenin sözleşmeli olarak atanmasını doğru bulmuyoruz” diyen Akın şunları söyledi; “Kaldı ki KPSS puan sıralaması yapıldıktan sonra birçok uygulamada olduğu gibi sınava katılanların puanlarının 3 katı sözlü mülakata çağrılacağı ifade edilmektedir. Bu sözlü mülakatlar Türkiye’de maalesef çoğu zaman hakkaniyetten uzak, bir takım yerlerin baskısıyla doğru olarak yapılmamaktadır. Dolayısıyla o bölgeye yeni atancak öğretmenlerimiz tedirgin olmaktadır. Mülakattaki konular şu anda Milli Eğitim komisyonundan geçti ancak kanunlaşmadı. Şunu ifade edelim KPSS puanı yeterliyken mülakatla öğretmen alımının kesinlikle yanlış olduğunu ifade etmek istiyoruz. Bunun yanında 5 yıl olarak oraya atanacak öğretmenlerin ilk 3 yılı sözleşmeli daha sonra aynı görev yerine 2 yıl da kadrolu olarak çalıştıktan sonra başka yerlere tayin isteyebilecekleri ifade edilmektedir. Bu uygulamada eşi esnaf olan, eğitimin dışında çalışan bir takım insanlar nasıl eşler biraraya gelecektir. Anayasada aile bütünlüğü esas alınmışken böyle bir uygulamanın o bölgeye atanan öğretmenler açısından çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkaracağı muhakkaktır. Şu anda düşünülen ve kanunlaşmayan bu uygulamada baştan Sayın Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in yeni gelen Bakan’a bu gerekçeleri anlatarak bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekmektedir. Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan öğretmenler bir yıl çalışmadan eş durumu ve diğer özür tayinlerinden dolayı başka bölgelere gittiği ifade edilmektedir. Madem ki problem budur oraya atanan 5 yıllık öğretemnlerin kadrolu olarak atanması gerekmektedir. Kadrolu öğretmen atansın, daha sonra da istediği bölgeye gitsin, sözleşmeli öğretmen uygulamasının tamamen yanlış olduğunu ifade etmek isterim”.