Burdur’lu sipsi sanatçısı ve sipsi yapım ustası Mehmet Bedel Sipsi’nin Burdur’un tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Bedel Evinin altındaki atölyesinde iki oğluyla birlikte ürettiği sipsileri Türkiye’nin her bölgesine gönderdiğini bunun yanında yurt dışına da sipsi gönderdiğini ifade etti.
Burdur’da yaklaşık 30 yıldır sipsinin hem imalatını yapan hem de çalan Mehmet Bedel Burdur Sipsisi’nin diğer bölgelerdeki sipsiden farklı olduğunu kaydetti. Bedel Burdur sipsisinin ses tınısı ve çalma özelliğinin diğer bölgelerden ayırdığını söyledi. Bedel, Sipsi’nin Burdur’da en fazla Dirmil (Altınyayla) bölgesinde çalındığını kaydetti.
Sipsinin göl kenarlarındaki ve dere kenarlarındaki su kamışlardan yapıldığını iç çaplarının 4-5 mm olduğunu kaydeden Bedel “Sipsi’nin önce gövde kısmı hazırlanır. Daha sonra ise ses çıkaran ağızlık kısmı hazırlanır. İnce sesli sipsi için kısa, kalın ses verecek sipsi için uzun ağızlık yapılır. 30 yıldır hem çalıyorum hem üretiyorum. İlk zamanlar kendi yaptığım sipsileri çalıyordum sonra talep oldu çevreden. Yapıma başladık. 2 oğlum var onlara öğrettim. Hem yapıyor hem çalıyorlar. Gençlere öğretiyoruz kaybolmasın diye. Gençlerden çok ilgi var sipsi ye. Sadece Burdur’dan değil il dışından da ilgi var. Yaklaşık 5 dakika da bir sipsi kullanıma hazır hale geliyor.” dedi.
Burdur sipsisini diğer bölge sipsilerinden ayıran özelliğinin ses tınısı ve çalma tekniği olduğunu kaydeden Bedel “Burdur sipsisi üfleyerek 1 oktavın üzerinde ses çıkartır. Dinlediğin zaman Burdur sipsisi ayrıcalıklı bir ses çıkartır.” dedi.
Almanya, Fransa ve Japonya gibi ülkelere sipsi gönderdiğini ifade eden Mehmet Bedel Burdur’un tanıtımında Ceviz Ezmesinin yanında sipsinin de katkı sağladığını kaydetti. Bedel sipsi için özel kutular hazırlattığını belirtti.