Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından verilecek Fahri Doktora Payesi törenine katılmak üzere Burdur’a geldi.
Hisarcıklıoğlu Burdur’da ilk olarak Vali Hasan Kürklü’yü makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Hisarcıklıoğlu daha sonra Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen Fahri Doktora Payesi verilme törenine katıldı.
Törene Burdur Valisi Hasan Kürklü, Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adem Korkmaz ile Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Hisacıklıoğlu törende yaptığı konuşmada “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Fahri Doktora Payesi almak her Türk’e nasip olmaz” dedi.
Hisarcıklıoğlu, bugünün kendisi ve ailesi için büyük bir onur günü olduğunu söyledi.
Üniversiteye adını veren Mehmet Akif Ersoy’un büyük bir düşünür, büyük bir cesaret sahibi ve vatansever olduğunu söyledi. Ersoy’un en büyük eseri olan Safahat’ın büyük bir kişisel gelişim kitabı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Türk dünyasına katkı sağlamış olan Mehmet Akif’in tüm yayımlanmış ve yayınlanmamış bütün külliyatını toplayarak kitap haline getirdiklerini kaydetti.
Üniversite öğretim görevlilerine de seslenen Hisarcıklıoğlu girişimci öğrenci yetiştirmelerini istedi. Hisarcıklıoğlu, “Zengin olmak istiyoruz. Bugün 78 milyon zengin olmak istiyoruz. Zengin olmak istemiyorum diyen var mı. Ülkenin zengin olmasının yolu, tek bir yerden geçiyor. Hocalarımdan, genç kardeşlerimden girişimci olun. Girişimci yetiştirin”
dedi.
“insanın en hayırlısı insana en faydalı olandır” sözünün çok anlamlı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bugün, bana iş söyleyinki insanlara faydalı olsun. Ortalama bir girişimçi 10 kişiye istihdam sağlıyor. 10 kişiyi karnı tok, sırtı pek yapıyor. Bu müthiş bir şey. Türkiye’nin önümüzdeki en önemli sorunu işsizlik olacaktır. Bu sorunun çözümü de girişimcilikte. Türkiye’de her yıl 900 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Türkiye, bunlara iş bulmak zorunda. Bunu nasıl bulacaksınız. Üniversiteler mezun veiyor, meslek okulları, liselerden mezun olanlar var. Bunlara nasıl iş bulacaksınız. Bunu ancak girişimciler yapar. Girişimci yetiştirmezsek geleceğimizdeki en büyük mutsuzluk işsizlik olacaktır” şeklinde konuştu. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya ve Japonya’nın ağır bir yenilgi almasına rağmen, kısa sürede dünyanın önemli ekonomik güçleri arasında yer almasında girişimçilerin
önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin de ilk kez 35 yıl önce müteşebbis ruhunu keşfettiğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu; “Başarılı olmak için önce hayal etmek gerekir. Hayal olmayınca hiç bir şey olmaz. Hazerfen Ahmet Çelebi, hayal etmese uçabilir miydi. Kristof Kolomp, hayal etmese Amerikay’ı keşfedebilir miydi. İşin başı hayaldir. Ama hayal yeterli değildir girişimci olmak için hedef koymak lazım. Hedefsiz gemiye rüzgar yardım etmez. Hedefi çok büyük koymanız lazım. Hedef de yeterli değildir, çalışmak da lazım. Çalışmadan olmaz. Cristiano Ronaldo’yu biliyorsunuz. Dünyanın en büyük iki futbolcusundan biri. Büyük yetenek ama buna rağmen günden 12 saat antrenman yapıyor. Bizde de ona benzer yetenek var. O da Sergen. Belki Sergen, yetenekte Ronaldo’dan daha üstündü. Ama Sergen, tembeldi. Başarı için çalışmak gerekir. Allah hiç bir şeyin karşılığını bedevadan vermez. Yetenek varsa çalışnman gerekir. Ya Ronaldo ya Sergen oluyorsun. Onun için çalışmak gerekir.”
Başarı için inavasyonun olması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu şekilde katma değere sahip ürünlere sahip olunacağını sözlerine ekledi.
Burdur Valisi Hasan Kürklü ise TOBB’un katkılarıyla Burdur’a yeni bir okul kazandırmak istediklerini söyledi. Üniversitelerin şehirler için önemli olduğunu, üniversitenin şehri aydılatan kurumlar olduğunu ifade eden Kürklü, MAKÜ’nün yeni kurulmasına rağmen çok büyük atılımlar kaydettiğini anlattı. Kürklü, TOBB başkanından Burdur’a pozitif ayrımcılık istedi.
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, da Üniversite Senatosunun aldığı kararla İş dünyasının en büyük temsilcisi olan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktora Payesi verildiğini söyledi.
Konuşmalardan sonra Rektör Adem Korkmaz Hisarcıklıoğlu’na fahri doktora belgesini verdi ve Biniş giydirdi.
Hisarcıklıoğlu daha sonra MAKÜ İstiklâl Yerleşkesinde kurulan Burdur Gelişim Enstitüsünün açılışını yaptı ve protokol üyeleri ile birlikte enstitüyü gezdi.