Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Dr. Öner Özdemir Ramazan ayında dengeli beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile dengeli beslenmenin esas olduğunu bildiren Özdemir “Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için oruçlu olunmayan saatlerde üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir.” Dedi.
Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir “Bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa gece metobalizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.” Şeklinde konuştu.
İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlasının bulunduğunu aktaran Özdemir “Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Bu nedenle ilk 15 dakikayı mümkün olduğu kadar yavaş geçirmekte fayda vardır. Öğünler sahur ve iftarda 2 ana öğün, iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.” Dedi.
Özdemir kronik hastalığı olan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka bir uzman hekime danışması gerektiğini söyledi. Vücudun sıvı ihtiyacının günlük 2-2,5 litre olduğunun unutulmaması gerektiğini anlatan Özdemir “Bu sıvı ihtiyacını da oruçlu olmadığımız saatlerde almamız gerekli. Şekerli içecekler yerine su ve şekersiz komposto tercih edilmeli. Ramazan ayında kırmızı et ve tatlı ürünleri ağırlıklı tüketmektense kuru baklagil, taze sebze, meyve ve tam tahıl ürünlerinin ağırlılık olarak tüketilmesi gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.