Denizli’nin Çardak İlçesi’ne bağlı Gemiş kasabasında doğada halsiz halde bulunan Peçeli Baykuş Burdur’daki Lisinia Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alındı.
“Denizli ili Çardak ilçesi Gemiş kasabasında Halil Aksoy tarafından bir kuş bulunduğu ihbarı üzerine alana gittiğimizde bu peçeli baykuş ile karşılaştık diyen Lisinia Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca “hastalık geçirmiş ya da zehirlenmiş olsa gerek ki çok düşkündü. Bu arada oradaki otlara dolaşmış ve Halil Aksoy isimli vatandaş tarafından kurtarılmış.
Çok halsiz bir durumda idi. Şu an biraz daha toparlanmış durumda. Gerekli tedavileri yapıldıktan sonra tekrar doğaya kazandırılacak. Şu an bir kırığı yok. Zehirlenme yada geçirdiği bir enfeksiyon nedeniyle halsizlik durumu var. Halsizliğe bağlı kas hareketlerinde zayıflık var. Şuan onu çözmeye çalışıyoruz. Gerekli vitamin ve mineral destekleriyle birlikte çok yakında doğaya kazandıracağız” dedi.
Peçeli Baykuş Çiftçi dostu
Peçeli baykuşların çiftçi dostu kuşlar olduğunu ifade eden Sarıca “özellikle gece avlanarak tarlalardaki fareleri temizliyorlar. Son yıllarda tarımda kullanılan zirai ilaçlar ve fare zehirleri peçeli baykuşların çokça ölümlerine ve bu şekilde hastalanıp, zehirlenip halsiz kalmalarına neden oluyor. Özellikle çiftçilerin bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü kullandıkları fare zehirleri tarlalarda fareleri zehirledikten sonra geceleri özellikle bu kuşlar tarafından tüketiliyor ve zehirlenerek ölüyorlar. Halbuki bir peçeli baykuş günde 4-5 tane fare yiyor. Bu ciddi bir rakam. Belki de tarla sahibinin zehirleme ile bir sezonda öldürebileceği fare kadar fareyi peçeli baykuş bir akşamda topluyor. Dolayısıyla fare zehirleri kullanmaktansa doğaya sahip çıkmak ve doğadaki yaban hayatını korumak fare mücadelesi konusunda çok daha çiftçilerimizi kesin çözüme götürecektir. Doğamıza sahip çıkalım ve mümkün olduğunca fare zehirlerini kullanmamaya çalışalım” diye konuştu.