Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Burdur Merkezdeki Okul Müdürleri ve Müdür Yardımcılarına Sigaranın zararları ve sigarayı bırakma yöntemleri konulu konferans verildi.
Çağımızda hastalıkların önlenebilir nedeni olarak Sigara ve Obezitenin başı çektiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Sevinç Sütlü “Bugün itibariyle bildiğimiz hastalıkların % 60’ından fazlasının nedeni bu iki unsur. Halk sağlığı olarak büyük oranda hastalıkları önlemek görevimiz olduğu için Obezite ve Sigarayla mücadeleyi kendimize iş edindik. Katıldığımız ve düzenlediğimiz her toplantıda öğretmenlerin rol model olduğu, öğrencilerin onlardan çok etkilendiği için öğretmenlerimizin öncelikle sigaradan kurtarılması gerektiği bildiriliyor. Obezite ile ilgili çalışmalarımız var sigara ile ilgili ilk çalışmamızı da Okul İdarecilerimizle yapmak istedik.” dedi.
Kendisinin 14 yıl sigara kullandığını 2 yıldır kullanmadığını belirten Sütlü “Zevkini de yaşadık, bıraktıktan sonraki rahatlığını da yaşadık.” dedi.
Burdur Devlet Hastanesi Sigara bırakma polikliniği doktoru Betül Gencer’de hayatta hiç bir nesne ve olaya bağlanmadan sigaranın tek başına bir zehir, tek başına bir düşman olarak görülüp kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Özgür Önal’da Öğrencilerin öğretmenlerini rol model olarak aldıklarını ve hayranlık duyduklarını belirtti. Önal “Öğretmen kendisi sigara içtiği için öğrencisine sigara içme diyemiyor. İşimiz zor. ” dedi.
Türkiyenin 3’te birinin sigara içtiğini kaydeden Önal 15 yaş üstü erkeklerde her iki kişiden birisinin sigara içtiğini belirtti. Önal şunları söyledi” Sigara yaşamımızın parçası haline gelmiş. Sigaranın diğer uyuşturucu maddelerden hiç bir farkı yok. Eroin deyince herkes korkuyor. Türkiye Avrupa Ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, Dünya ülkeleri arasında yedinci sırada.”
Önal, arkadaşlarla sigara içince rahatlatacak, stresi alacak, deniz kenarında iyi gelecek, dolmuş beklerken bi tane yakayım gibi düşüncelerin kafadan silinmesi gerektiğini ifade etti. Sigara içenlerin çoğu bunun faydalı olduğunu düşünüyor. Ya çaresiz bırakmak için bir neden bulamıyor ya da bir fayda hissediyor diyen Önal Sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla Alo 171 hattının 2010 yılında faaliyete geçtiğini belirtti. Önal “bu hatlarda günlük ortalama bin 500 kişiye hizmet sunuluyor.Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatörler aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanıyor. Gelen çağrıları karşılayan operatörler tarafından danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılıyor.” Dedi.