Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla,
Âile, Arapça bir kelime olup, “Ayle” kelimesinden türemiştir. Fakir, Muhtaç ve çok ihtiyaçlı manasına gelir.
Terim olarak; Âile,Nesep veya evlilikle bir araya gelmiş, ana-baba ve çocuklardan oluşan topluluk demektir. İlk âileyi, ilk insan Hz. Âdem (a.s.) ile Hz. Havvâ anamız cennette kurmuşlardır.
Toplumun da yapı Taşı olan aile, sosyal bir kurum olmasıyla beraber, aynı zamanda dini, İslami bir müessesedir. Çünkü Kur’an-ı Kerimde, Nûr Suresi, 24/32. Ayetinde Yüce Rabbimiz;
وَاَنْكِحُوا الْاَيَامٰى مِنْكُمْ وَالصَّالِح۪ينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَاِمَٓائِكُمْۜ اِنْ يَكُونُوا فُقَـرَٓاءَ يُغْنِهِمُ اللّٰهُ مِنْ فَضْلِه۪ۜ وَاللّٰهُ وَاسِعٌ عَل۪يمٌ
“Sizden bekar olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.” Buyurarak Ailelerin kurulması emredilmektedir.
Sevgili Peygamberimiz(sav) de; “Nikâh benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimi uygulamazsa benden değildir. Evleniniz, çoğalınız; ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ederim…”(İbn Mâce, Nikâh 1) buyurmaktadır.
Bu ayet ve hadislerden dolayı aile kurumunun temeli atılırken nikah esnasında; Allah’ın emri Peygamber efendimizin sünneti ifadeleri başlanır.
Aile, bedenleri sukuna , ruhları huzura erdiren, huzurlu ve mutlu bir yuva, cennet bahçelerinden bir bahçedir.
Nitekim Allah(cc), Kur’an-ı Kerim de;
وَمِنْ اٰيَاتِه۪ٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır. “(Rûm, 30/21Ayet)
Aile kurumunun, kutsal bir hedefi vardır. Bu hedef, Behimi (şehevani) arzuların tatminin ötesinde, Kainatın en değerli varlığı insanın yetiştirilmesi, insan nesilinin devamı, eğitimli, mutlu ve sağlıklı nesiller yetiştirmektir.
Onun için Aile;
çocuklar için, çok korunaklı ve güvenli çocuk yuvası( kreş),
yaşlılar için, huzur evi,
gençler için, okul,eğitim yuvası,
Aile fertleri için, sevgi, şefkat ve rahmet merkezli, huzur, saadet, mutluluk yuvasıdır.
Âilenin huzurlu ve mutlu bir yuva, cennet bahçelerinden bir bahçe olması için, 5 altın kuralı vardır. Şimdi bu beş altın kuralın her birini ayarı ayarı ele alalım, OKUYALIM ve aile hayatımızın temel esası yapalım.
Herkese Lazım!!!
Saygı ve muhabbetle selam eder, huzur, saadet, mutluluk niyaz ederim.
Devamı, İslâmda Aile-2 de