Burdur’da son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren mermer sektörü krizin eşiğinde. Burdur’lu Mermer İhracatçısı-İşadamı Özgür Ekinci Burdur mermer sektörünün en büyük müşterisinin Çin Devleti olduğunu ancak son 4-5 aydır Çin’in uyguladığı ekonomik politikalar sonucu Çin’e blok mermer ihracatında yavaşlama olduğunu, sektörün bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti.
Mermer sektörünün 1990’lı yıllardan itibaren Burdur’da gelişme göstermeye başladığını ve 2013 yılı sonu itibariyle 350 Milyon dolar ihracat rakamına ulaştığını kaydeden Ekinci “Burdur’da mermer sektörü 90’lı yıllardan bu yana büyük ilerleme kaydetti. Çalışan sayısı, Ocak sayısı arttı buna bağlı olarak Mermer İhracatıda arttı. Mermercilik İç Piyasadan yeterli talep görmemesine rağmen ihracata dayalı bir sektör olarak gelişimini sürdürdü. Burdur’dan ABD, İsrail, Dubai, Çin Halk Cumhuriyeti, Avustralya, Kanada, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi ülkelere ihracat yapılıyor.” dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne büyük oranda blok mermer ihracatı yapıldığını kaydeden Ekinci şunları söyledi; “Ham blok mermerlerin tamamına yakını Çin’e gidiyor. Çin bunu kendi iç piyasasında kullanıyor. Şehirleri yıkıp yeni şehirler yapıyorlar. Son 4-5 aydır Çin Devletinin uyguladığı ekonomik önlemler nedeniyle ihracat da bir yavaşlama söz konusu. Sektörde bir kriz söz konusu. . Çin’de ABD’deki Mortgage krizi gibi bir kriz söz konusu . Mermer işiyle uğraşanların dikkatli olması gerekiyor. Kapanan mermer ocakları ve personel sayısında azaltmaya giden mermer ocakları var. İstihdam edilen işçilerin % 30-35’i işlerini kaybetti. Bu durumdan diğer sektörlerde etkileniyor. Onlarda da maalesef personel azaltımına gidiyor. Bunu Burdur için büyük bir kriz olarak görüyorum. ”
Krizin Burdur esnafına yansıması
Sektörün hızlı dönemlerinde ciddi yatırımlar yapıldığını ifade eden Ekinci “Burdur’a yeni iş kolları açıldı. Burdur sanayisinde iş makinalarının tamir bakımını yapan atölyeler açıldı. Mermer ocaklarında kullanılan sarf malzemelerinin satışını yapan işyerleri açıldı. Yavaşlama onlarında işlerini etkileyecek. Burdur’da mermer sektöründe 10 bin kişi var. Aileleri, nakliyeciler, dolaylı yoldan katkı sağlayan insanları düşünürsek Burdur’da ciddi manada bir kriz olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
Ekinci Burdur mermerciliğinin önümüzdeki günlerde birazda ha küçüleceğini ve bununda Burdur ekonomisine olumsuz yansıyacağını düşündüğünü kaydetti. Çin’deki bu daralmanın geçici olduğunu 6-7 ay sonra bu işin tekrar rayına oturacağını ve belli bir hızla devam edeceğini düşündüğünü aktaran Ekinci “Mermer ocağı sahiplerinin de mermer fabrikası sahibi olması gerektiği düşüncesi hasıl olmuş ve yatırımlar başlamıştır.” dedi.
Sektörün ebatlı ürünlere ve fabrikalara teşvik edilmesinin sektörün geleceği açısından daha iyi olacağını kaydeden Ekinci ” Burdur Mermerciler Derneği’nin kurma çalışmalarına başladığı Mermer İhtisas OSB’nin sektörün önünü açacağına inanıyorum. ” dedi.