MAKÜ 1. ULUSLARAR TİCARET KONGRESİ
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Ticaret Kongresi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonunda yapıldı.
Kongreye Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Belediye Başkan Vekili Burhan Karakurt, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan düzenleme Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş Kongrede idealist girişimcileri dinleyerek öğrencilerin ufuklarında yeni projeler oluşacağını kaydetti.
Burdur’da son yıllarda Doğaltaş sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu kaydeden Burdur Valisi Hasan Kürklü’de geçen yıla göre ihracat rakamında % 26 lık bir artış görüldüğünü kaydetti. Kürklü Doğaltaş sektöründe yaklaşık 8 bin kişinin istihdam edildiğini ifade etti.
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin Uzun süredir TBMM de bekleyen Elektronik Ticaret Kanunu’nun Meclis Gündemine geldiğini belirterek kanunun Uluslararası ticarete maksimum düzeyde katkı sağlayacağını söyledi.
Türkiye’nin zor bir ülke olduğunu belirten Metin “bu zorluğun başlıca sebebi ülkemizin dünyada eşi benzer bulunmayan imkanlarıdır. Hepinizin malumu son dönemlerdeki Suriye ve Iraktaki otorite boşluğundan kaynaklanan terör hadiseleri ve insanlık dramı hepimizi için üzüntü verici. Ateş düştüğü yeri yakar ama hemen dibimizdeki ateşin bizi etkilememesi mümkün değil.” dedi.
Çevremizdeki bu sıkıntıların bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz diyen Metin ” Ekonominin temelinde yatan şey siyasi istikrar ve güvendir. Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihine baktığımızda devamlı büyümenin ileri gitmenin yaşandığı dönemler tek başına iktidar dönemleridir. Yani siyasi istikrarın tesis edildiği güven ortamının oluştuğu dönemlerdir. O nedenle 2002 yılını baz almak gereklidir.” ifadelerini kullandı.
2015 yılı bütçe kanun tasarısının önümüzdeki günlerde meclise geleceğini söyleyen Metin ” 12 yıl önceye gittiğimizde bütçemizin 100 liralık gelirinin 45 lirası faize gidiyordu. Devletin hizmetlere yönelik ihtiyaçlarına yönelik borçlanmaya ilişkin faizlere gidiyordu. Bu şu demekti 100 liralık paranın 55 lirası ancak 76 Milyonun hizmetine gidiyordu. Bugünlere gelirsek mali disiplin sayesinde 100 liranın 12 lirası borçlanmaya tekabül ediyor 88 lirası vatandaşımızın hizmetine yönelik faaliyetlere harcanacak. Bunda siyasi istikrar ve güven ortamının önemi çok büyük. Enflasyon
Çift haneli rakamlardan tek haneli rakamlara indi, faizler çift haneli rakamlardan tek haneli rakamlara indi. 52 yıl boyunca IMF’yle 19 stand by anlaşması yapıldı 14 Mayıs 2013 tarihi itibariyle yapmış olduğumuz son ödemeyle IMF ile ilgili 52 yıllık serüven sona erdi. Türkiye
ekonomik anlamdaki politikalardaki özgürlüğüne kavuştu. Devlet Hazinesi borçlanmalardan aciz ve içler acısı konumdaydı. Borçlanmaların süresi 6 ay zorladığınız zaman 9 ayı geçmiyordu. Bugün gelinen noktada mevcut büyüme potansiyeli ile beraber gayrisafi milli hasılamız arttı.
Mali disiplin sayesinde % 10 lara varan bütçe açıkları % 1 lerin altına düştü. AB Ülkeleri arasında 6. büyük dünyada 16. büyük ekonomi haline geldi ülkemiz. 230 Milyar Dolar gelirimiz 822 milyar dolara çıktı. Gayrisafi hasılada fert başına düşen rakam da 3 bin 400 dolardan 10 bin 800 dolara geldi Oluşan güven ve istikarar ortamında İhracatın ithalatı karşılama oranı % 66 ya çıktı.” ifadelerini kullandı.
Metin 2002 yılında Türkiye’nin ihracatının 30 milyar dolar, ithalatının da 60 milyar dolarlar civarında olduğunu aktaran Metin, “Toplam 90 milyar dolarlık dış ticaret hacmi vardı. Bugün gelinen noktada 150 milyar dolar ihracat, 250 milyar dolar ithalatla, 400 milyar doları aşkın dış ticaret hacmimiz var” ifadelerini kullandı. 2011 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeniden yapılandırıldığını söyleyen Metin ” “Bu yapılanma neticesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevine başladı. Biz bakanlık olarak 2011 yılından beri tüm uygulamalarımızı şu ilke üzerine kurduk; en kolay ticaret, en güvenli ticaret. Bundan kastımız Türkiye’nin dünyada ticaretin en kolay yapıldığı ve yine en güvenli şekilde, yani yasa dışı ticaretin de önüne geçen bir anlayışla, bir ilkeyle yapılmasına yöneliktir. 2011 yılından bu yana yeniden yapılanma sürecinde ülkemize bu hedefi koyduk. 2023 hedefimiz Türkiye’yi dünyada en kolay ve güvenli ticaretin yapıldığı ülke haline getirmek. Bu kapsamda özellikle kayıt dışı ekonomiyle yasa dışı ticaretle mücadelemiz devam ediyor. Gümrükteki hız % 3 ten % 70’e çıktı. 3 yılda yaklaşık 4 bine yakın personel aldık. Bu sayede gümrük işlemlerinde personel açığımızı gidermiş olduk. Gümrük işlemlerinde zaman tasarrufu sağladık. 2002 yılında baktığımızda gümrük işlemlerinde yüzde 3’ü, yani 100 işlemden 3 tanesi bir dakikanın altında işlem görürken, şu anda gümrük işlemlerinin yüzde 70’i bir dakikanın altında bitmektedir” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Vali Hasan Kürklü Programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere plâket verdi. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçı’da Fatih Metin’e Mehmet Akif Portresi hediye etti.
Necmiddin oruçoğlu
ULUSLAR ARASI YAPILAN BU TOPLANTI İLİMİZE ÜNİVERSİTEMİZE HAYIRLI OLSUN ORGANIZE EDENLERE TEŞEKKÜRLER .İLİMİZE YARARLI OLCAĞINA İNANIYORUM
23.10.2014, 16:00