BURDUR Valisi Ali Arslantaş Burdur’da kadına yönelik şiddet nedeniyle 5 kişide elektronik kelepçe kullanıldığını söyledi.
Vali Arslantaş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada “biz emniyet tedbirlerini alıyoruz. Polisimiz, Jandarmamız çalışıyor. Türkiye genelinde elektronik kelepçe uygulamalarından sonra elektronik kelepçe takılanlarda şiddet görülmedi. Türkiye genelinde kullanılan sayı bine yaklaştı. İlimizde de beş tane. Bir şiddet görülmedi” dedi.
Arslantaş ” Kadına yönelik şiddet tüm dünyada her statü ve kültür seviyesindeki kadının yaşantısını olumsuz yönde etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. Biliyoruz ki şiddet olgusu sadece yaşanılan çağı değil, yüzyıllar sonrasını bile etkilemektedir. Çünkü birey, çocukluk yıllarında şiddete maruz kalmış veya tanık olmuşsa, yetişkinliğinde şiddeti bir çözüm mekanizması olarak kullanabilmektedir. Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı şiddet hala dünyadan maalesef silinememiştir. Ülkemizde de ilki 2007 yılında yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı ve devamında hazırlanan yerel eylem planları ve üretilen sosyal politikalar da kadına yönelik şiddetle mücadelede benimsediğimiz kamu politikalarının yönünü göstermektedir. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planı hazırlık çalıştayı sonunda, İlimizde 2022-2025 yılları arasında kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında benimseyeceğimiz politikaların zemini oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Şimşek’te “Araştırmalar, kadına yönelik şiddetin tüm coğrafi bölgelerde, ülkelerde, kültürlerde ve ekonomik sınıflarda meydana geldiğini gösteriyor.
Birçok uzman kadına yönelik şiddeti, erkekler ve kadınlar arasındaki tarihsel olarak eşit olmayan güç ilişkisinin bir belirtisi olarak görmekte ve zaman içinde bu dengesizliğin, şiddet döngüsünü devam ettiren kültürel klişelere ve tutumlara yol açtığını ileri sürmektedir. Eşit olmayan güç ilişkisi olarak kastettiğimiz şey ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Toplumsal cinsiyet; biyolojik cinsiyet üzerinde yapılanan, bazı gelenek göreneklerden, törel değerlerden ve özellikle çocukluktaki öğrenme deneyimlerinden beslenen, ülkelerin kalkınmasında önemli engellerden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.
Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Pınar Doğan’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele alanında 2007’den bu yana 4 Ulusal Eylem Planı yürürlüğe girdiğini Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4’üncü Ulusal Eylem Planının 2021-2025 dönemini kapsadığını belirtti. Paydaş kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı çalıştay üç gün sürecek.