Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur’daki İnsuyu Mağarası’nı yılbaşından bu yana 65 bin kişi ziyaret etti.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan İnsuyu Mağarası, normalleşme adımlarının atılmasıyla 1 Haziran’da yeniden ziyarete açıldı. Çevresindeki bilinçsiz sulama nedeniyle içindeki irili ufaklı 9 göl kurusa da ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam eden İnsuyu Mağarası’nı 2019 yılında, 114 bin 253 kişi ziyaret etmişti.
Mağara, 1 haziranda normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte ise ziyaretçilerini yeniden ağırlamaya başladı.
İnsuyu Mağarasını görmek için Ankara’dan geldiğini söyleyen Dağıstan Ateş; “daha önce görme fırsatım olmamıştı. Gerçekten beklediğimin çok çok ötesinde bir yermiş. Böyle bir mağara hayal bile edemiyordum. Çok harika bir yer. Herkese tavsiye ederim. Burdur-Antalya Karayolu’ndan bir km içeride. Herkesin gezmesi, bu güzelliği görmesi lazım diye düşünüyorum” dedi.
Turizm acentesinde çalıştığını söyleyen Refika Yılmaz “turizm açısından ülkemizin her yeri cennet. Bir çok mağara gezdim ama buraya ilk defa geldim. Herkesin görmesi gereken çok güzel bir yer” diye konuştu.
Antalya’dan geldiğini söyleyen Gülbeyaz Hakikat ise “İnsuyu Mağarasını çocukken görmüştüm. O zamanda etkileyiciydi, hala etkileyici. Üzüldüğüm tek durum göllerde su kalmamış ve kurumuş ama gezilip görülmesi gereken bir yer. Mağaraya girince ‘koskoca dağın altındayım’ diye bir ürperti yaşıyorsunuz ama herkese tavsiye ediyorum. insuyu Mağarası gerçekten çok güzel bir yer” dedi.
İNSUYU MAĞARASI
Burdur- Antalya karayolu üzerinde, Burdur’a 13 kilometre uzaklıkta yer alan İnsuyu Mağarası, toplam 597 metre uzunluğunda yatay bir mağaradır. İnsuyu’nda karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu sarkıt ve dikitler meydana gelmiştir. Kalker tortulanmalarından türlü şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitlerin oluşum tarzları dikkate alındığında, mağaranın binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. İnsuyu Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 9.7.1976 gün ve A 113 sayılı kararı ile birinci derece doğal sit olarak tescil edildi.