Burdur’un Karakent Köyü yakınlarındaki Lisinia Doğa Proje alanında üretilen Lavantalar Hollanda’ya ihraç edildi.
Burdur’un Karakent köyü yakınlarındaki Lisinia Doğa Proje Alanı’nda Burdur Gölü kenarındaki tarlalarda ve Akçaköy’de bulunan Lavanta Deresi proje alanında üretilen Lavantalar bu yıl ilk defa Hollanda’ya ihraç edildi.
Lisinia Doğa Proje Alanı Sorumlusu Öztürk Sarıca, “Yaptığımız çalışmalar çerçevesinde bu yıl 43 bin demet lavantayı çiçekçiliğin baş ülkesi olan Hollanda’ya gönderdik. Önümüzdeki yıllar için 200 bin demete kadar çıkacağımızı düşünüyorum” dedi.
Sarıca “bu yıl bir ihracatçı kanalıyla ilk defa Hollanda’ya lavanta ihracatı gerçekleştirdik. Başlangıçta 30 bin demet olan talep daha sonra 43 bin demete çıktı. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın 4-5 katına kadar ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.
Çiçekçiliğin baş ülkesi olan Hollanda’ya lavanta satabilmenin kendileri için çok çok önemli olduğunu kaydeden Sarıca şunları söyledi; “özellikle ülke ekonomisine katkısı açısından, kokusu ve rengi açısından lavantanın dış pazarlarda yerini alabiliyor olması ülkemizde lavanta tarımının önünün daha da açılacağını düşündürüyor bana.”
Lisinia Doğa Proje olarak yaklaşık 10 yıldır Lavanta üretimi ile uğraştıklarını anlatan Sarıca “burada Lavanta’nın 27 alt türünü çalışmaya başladık. Şu an 7 türü bölgemiz ve ülkemiz için rantabl ve ekonomik olarak yetiştirilebiliyor. Özellikle bu türlerin yaygınlaştırılması amacıyla hem bu türlerin üretimini yapıp hem pazar olanaklarını araştırıyoruz diğer taraftan ise özellikle Türkiye’de yayılımı ve dağılımı için uğraşıyoruz. Türkiye’de yetişen Lavandula İntermedia Süper a dediğimiz tür hem lavanta demetleri için uygun hem de yağı ve kokusuyla dış pazarlarda ciddi anlamda yer bulabiliyor” ifadelerini kullandı.