Burdur’da yaşayan görme engelli Hatice Can (67), büyük bir azim ve gayretle Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyerek hafız oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan Hafızlık Tespit Sınavı’nda başarılı olan ve “Hafızlık Belgesi” almaya hak kazanan Can, hiçbir engelin başarının önüne geçmeyeceğini bir kez daha gösterdi.
Küçük yaşlarda geçirmiş olduğu bir rahatsızlk nedeniyle görme yetisini kaybeden Hatice Can, “Televizyon ve radyodan Kur’an dinlemeyi çok severdim. Burdur’da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Nurullah Camii Kur’an Kursu’na gittim. Sağ olsun Naciye hocamız bana zaman ayırarak benimle yakından ilgilendi. Hafız olan komşumdan da tecvit dersleri aldım. İçimdeki Kur’an aşkı beni hafızlığa yöneltti. Antalya Beyaz Baston Derneği tarafından açılan kursta Braille alfabesini öğrendim. 1998 yılında İstanbul’da özel bir vakıfta görme engellilere yönelik açılan Kur’an-ı Kerim kursunda 1 ay eğitim gördüm. Braille alfabesi eğitimini daha önceden aldığım için 1 saat gibi bir sürede Kur’an okumaya geçtim. Daha sora burada tanıştığım Emine hoca beni Düzce’ye götürdü. Gittiğim kurstaki hafızlık öğrencileriyle tanıştıktan sonra bu yoldaki gayretim daha da arttı. 2002 yılında hafızlığa başladığımda 47 yaşındaydım. Hafızlık eğitim sürecinde annemi, babamı ve abimi kaybettim. Kardeşim eğitimim yarım kalmasın diye bana vefat haberlerini vermemiş. Bu yüzden cenazelerine bile katılamadım. Görme engelli olmam beni hiçbir zaman yıldırmadı. Kur’an aşkı tüm engellerimi bana unutturdu. O’nun nuru, gören gözüm oldu. Düzce’de kaldığım sürede Emine hoca beni yanında sohbetlere götürürdü. Hafızlık öğrencilerine 3-4 sene boyunca sohbet ettim. Sohbetlerime ‘Allah’ın mektubunu aldık, davetini kabul ettik’ diye başlardım. Öğrencilerin sevgi ve saygısını kazandım.Öğrencilerin sevgi ve saygısını kazandım.” dedi.
Hatice Can’ın gayret ve sebatıyla insanlara örnek olduğunu söyleyen İl Müftüsü Enver Türkmen Can’a
Hatice Can’a Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Braille alfabesiyle hazırlanan 6 ciltlik Kur’an-ı Kerim hediye etti.