TBMM İdare Amiri Milletvekili Dr. Mehmet Göker, “Seçim bölgem Burdur’da da özelleştirmeden şans eseri kurtulmuş bir Şeker Fabrikası olmasına rağmen Burdur esnafı da şeker krizini yaşamaktadır. Söz konusu kriz bir an önce çözülmeli ve Burdur esnafımızın şekere ulaşması kolaylaştırılmalıdır.” dedi.
TBMM İdare Amiri Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Burdur’da Şeker Fabrikası olmasına rağmen esnafların şekere ulaşamadığını belirterek yazılı basın açıklaması yaptı.
“Şeker fiyatlarına gelen zamlar esnaflarımızın işlerine büyük darbe vurmuştur”
Milletvekili Göker açıklamasında, “Son yıllarda yaşanan salgın, enerji ve hammadde maliyetleri, enflasyon ve savaş gibi birçok sebepten dolayı esnaflarımız her zamankinden daha fazla sorunla mücadele etmektedir. Son olarak döviz kurlarında yaşanan oynaklık, girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar ve üretimde meydana gelen düşüşler nedeniyle şeker fiyatlarına gelen zamlar, şekeri hammadde olarak kullanan esnaflarımızın işlerine büyük darbe vurmuştur.Devlete ait şeker fabrikalarında çuvalı 280 lira olan 50 kilogramlık şeker, özel sektör fabrikalarında çuvalı 680-700 lira artı nakliye ücreti karşılığında satılmaktadır. Yaşanan bu durum, şekerli mamul üretimi yapan pastacı, tatlıcı ve şekerci esnafını son derece zor bir durumda bırakmaktadır. Adeta karaborsaya düşen şeker tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle üretim yapamayan esnaflarımızın üretim yapabilmek için market market gezerek şeker toplamaya başlamışlardır.
Yaşanan bu kriz ne yazık ki göz göre göre gelmiştir. Türkşeker bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikasının 10 tanesi 2018 yılında bütün itirazlarımıza rağmen özelleştirilmiştir. Bunun sonucunda 2021 yılında şeker pancarı üretimi yüzde 21 düşerek 18 milyon 250 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Özelleştirmeler öncesinde pancardan şeker üreten şirketler içerisinde yüzde 65 paya sahip olan Türkşeker’in payı günümüzde yüzde 35’e kadar gerilemiştir.” ifadelerini kullandı.
Göker, “Özelleştirme sürecinde hem çiftçinin zarar göreceği hem de üretimdeki düşmenin tüketiciye yansıyacağı uyarılarına rağmen, alelacele, yok pahasına yapılan satışların sonuçlarını, zarar eden çiftçi, işten atılan emekçi ve şekeri daha pahalı tüketen vatandaşlarımız yaşamaktadır. Seçim bölgem Burdur’da da özelleştirmeden şans eseri kurtulmuş bir Şeker Fabrikası olmasına rağmen Burdur esnafı da şeker krizini yaşamaktadır. Söz konusu kriz bir an önce çözülmeli ve Burdur esnafımızın şekere ulaşması kolaylaştırılmalıdır. Sonuç olarak, Türkşeker tarafından arz miktarı arttırılarak üreticiye destek olunmalı ve üreticiye uygun fiyatlı şeker satışı yapılarak esnaflarımızın sorunları bir an önce çözülmelidir.” diye konuştu.