EĞİTİM SEN’DEN YARI YIL DEĞERLENDİRMESİ
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Burdur Şubesi Başkanı Necdet Tekin şube binasında düzenlediği basın toplantısında 2014-2015 Eğitim Öğretim yılının birinci yarıyılını değerlendirdi.
Ülke genelinde Burdur için bazı tesbitler yapacağını , 13 yıl karne almış, 33 yıl karne vermiş birisi olarak alınacak karnelerin ne her şeyin başı, ne de her şeyin sonu olduğunu kaydeden Tekin “Kötü karnenin cezası olamayacağı gibi, iyi karne de abartılmamalı ve durum sakince değerlendirilip neler yapılması gerektiğini konuşmak ve önlem almak gerekir. 15 günlük tatil iyi bir şekilde değerlendirilip ikinci döneme hazırlandırılmalı” Dedi.
2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılının Milli Eğitim Bakanlığı açısından sorunların arttığını vurgulayan Tekin “Kamu kaynaklarının özel okullara aktarıldığı, TEOG yerleştirmelerinin işkenceye dönüştüğü, Eğitimde bilimden çok dini referanslara göre hayata geçirildiği, siyasi iktidarın eğitime ve topluma yönelik dayatmacı ve baskıcı uygulamaların zirve yaptığı bir dönem olmuştur.” İfadelerini kullandı.
TEOG uygulaması ile beraber Eğitimde ticarileştirme ve dinselleştirme adımlarının arttığını iddia eden Tekin şunları söyledi; ”Derslik açıkları, öğretmen açıkları, kalabalık sınıflar, taşımalı eğitim alt yapı eksikleri devam etmiştir. Yine çocuklar öldürülmüş, fişlenmiş, istismar edilmiştir. Eğitimde hükümet memurluğu yandaş eğitim yöneticileri ile başlamıştır. 19’ncu Milli eğitim Şurası eğitimin nereye götürülmek istendiğini göstermiştir. Okullar ve Üniversitelerde soruşturma ve cezalar hız kesmemiştir. Atama bekleyen öğretmenler ve yardımcı hizmetli sorunları çözülmemiştir daha da artmıştır.”
Burdur’da Eylül ayında deprem riski nedeniyle okulların taşınması ile eğitim öğretimin sorunlu başladığını, idarecilerin görevden alındığını okullarda idari sorunların yaşandığını ve ikinci bir kaos yaşandığını vurgulayan Tekin “İl dışından gelen yatılı öğrenciler mağdur edildiler, Dönemin yarısına kadar okullar arası geçişler olmuş. Bazı öğrenciler dönemin yarısını bir okulda, yarısını diğer okulda okumuştur. Gene bağış ve aidat adı altında velilerden para istenmiştir.” Dedi.
Norm fazlası durumuna düşürülen öğretmenlerin re’sen atamalarının yapılarak huzursuz edildiğini iddia eden Tekin şunları söyledi; “Özür durumları incelenmeden yapılan atamalar öğretmenleri tedirgin etmiştir. Eğitim kenti Burdur’un bu sorunları nasıl kaldıracağını ya da hangi bedelleri ödeyeceğimizi önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. Bizim kanaatimiz olumsuz olacağıdır.”
Tekin, Burdur’daki okul müdürlerinin değişikliğinin Burdur’un eğitim başarısına zarar vereceğini belirterek “bir boşluk yaratıldı, bu boşluktan sonra okulu tanımayan müdürler geldi. Uyum süreleri ve bunların siyasi referanslarla gelmeleri sorun yaratacaktır. Yapmak istedikleri işler eğitim öğretime yönelik değil, siyaseten istenenler işler olacaktır. Siyasi partinin elemanı gibi okullarda baskıya başlandı. Bu baskılar sonucu soruşturma geçiren birkaç arkadaşımız var.” dedi.