Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla Burdur Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde bir program düzenlendi.
Düzenlenen programa Burdur Valisi Hasan Kürklü, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Emniyet Müdür Eyüp Özüdoğru, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Reha Sermed Aygören, İl Genel Sekreteri Servet Olpak ile sağlık çalışanları katıldı.
Törende konuşan Burdur Valisi Hasan Kürklü insanın beden sağlığı kadar ruh sağlığının da önemli olduğunu vurguladı. Kürklü “Bir toplumun ruh sağlığı ne kadar kuvetli olursa, o kadar kuvvetli ve güçlü olur. Onun için toplumumuzun hem beden, hemde ruh sağlığını önemsiyoruz. Bu noktada da, herşeyde olduğu gibi önleyici tedbir almak lazım. Yani ruh sağlığına yakalanmadan ve beden sağlığına herhangi bir zarar gelmeden tedbirini baştan almak lazım. Ruh sağlığı içinde iyi tedbir, zannediyorum ki inanç sisteminin kuvvetlendirilmesi.” dedi.
Vali Kürklü Ruh sağlığının yerinde olmasının toplumların geleceğini şekillendiren bir olgu olduğunu kaydetti.
Törende konuşan Burdur Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Reha Sermed Aygören Dünya Sağlık Örgütünün sağlığı, ‘kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik hali’ olarak tanımladığını belirtti.
Kişinin beden sağlığı yanında ruh sağlığının da yerinde olmasının genel sağlığının belirleyicisi olduğunu vurgulayan Aygören şunalrı söyledi;”bunların birinde ortaya çıkacak olan herhangi bir olumsuz durum diğerini de etkilemektedir. Bazen bilinmeyen, bazen önemsenmeyen, bazen de gizlenen bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki ruh sağlığı yerinde olmayan bir toplum gelişemez ve varmak istediği ekonomik, bilimsel ve sosyal hedeflere ulaşamaz.”
Aygören, Burdur Devlet Hastanesi’ne bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde toplum ve ruh sağlığına yönelik hizmetler yürütüldüğünü, psikiyatrik sorunları nedeniyle reahbilitasyon tedavisi alan kendilerinin ‘danışan’ olarak ifade ettiği kişilere Merkezde, İş-Uğraş terapisi, Sosyal yaşama adaptasyon,motivasyon gibi bir takım hzimetleri verildiğini, El İşleri, sportif faaliyetler, müzik ve folklor gibi etkinlikler yapıldığını anlattı. Aygören “Bu etkinlikler danışanlarımızın sosyal yaşama adaptasyonlarını, günlük aktivitelerine devam etmelerini, kendini değerli hissetmelerini ve topluma adaptasyonlarını sağlıyor. Şu anda burada aktif 30 danışanımız var takipli 192 danışanımız mevcut bunlara da ev ziyaretleri ile periyodik kontroller yapıyoruz. Şu ana kadar merkezimiz bine yakın ev ziyareti gerçekleştirdi.Merkezimizde 3 psikiyatri uzmanı, 3 psikolog, 6 hemşire ve 1 sosyal çalışmacı ile kapsamlı bir sağlık hizmeti veriliyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmalardan sonra Merkezde redavi görenler tarafından Badminton maçı, Türk Halk Müziği Konseri ve Folklör gösterisi sunuldu. Daha sonra Protokol üyeleri tarafından merkezde tedavi görenlerin yaptıkları el işleri sergisi ve resim sergisi gezildi, Usta öğreticilere teşekkür belgeleri verildi.