DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAR GÜNÜ | Gündemburdur.com
Son güncellenme :08.05.2015 13:36

Anasayfa > Burdur, Güncel > DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAR GÜNÜ

08.05.2015 Cum, 13:36

BURDUR’DA DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAG GÜNÜ KUTLAMALARI

Tüm dünyada 9-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Dünya Göçmen Kuşlar günü dolayısıyla Burdur’da bir dizi etkinlik düzenlendi.

Etkinliklere Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altınkaya,Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Servet Olpak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu ile öğrenciler katıldı. kapsamında Türk Hava Kurumu ortaokulu öğrencileri Karataş Baraj Gölü’nde Kuş gözlemi yaptı. Daha sonra Doğada yaralı halde bulunduktan sonra tedavileri tamamlanan iki Leylek ve bir baykuş doğal hayta bırakıldı.

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk 2006 yılından bu yana tüm dünyadaki Göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek için 9-10 Mayıs tarhilerinin dünyanın farklı yerlerinde çeşitli etkinliklerle Dünya göçme Kuşlar günü olarak kutlandığını kaydetti.

Bu yıl ki Dünya Göçmen Kuşlar gününün ‘Kuş Dostu Enerji Üretimi’ temasıyla kutlandığını kaydeden Yılmaztürk “Artan küresel enerji talebi ile birlikte günümüzde yeni ve gelişmekte olan yenilenebilir enerji teknolojileri düşük karbonlu bir gelecek için anahtar tol oynamaktadır. Enerji tamamen biyolojik çeşitliliği ve özellikle göçmen kuşları dikakte almadığı sürece tamamen sürdürülebilir ve doğa dostu olmaz. ‘Kuş Dostu Enerji Üretimi’ temasıyla kutlanacak olan 2015 Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde enerjinin üretim ve dağıtım şeklinin göçmen kuşlar ve yaşam alanları üzerine etkinlerini engelleyen, azaltan veya en aza indiren bir şekilde olmasının önemi vurgulanmıştır.” Dedi.

Bilinçsiz bir şekilde kurulan rüzgar enerji tesislerinin bir çok göçmen kuşların katliamına sebep olduğunu ve dolayısıyla bu duruma dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Yılmaztürk şöyle konuştu;”Göçmen kuşları, çevremizde bize misafir olan, gelip geçen sadece bir kuş olarak görmemeliyiz. Bu kuşlar ekosistemin bir parçasıdır. Bu kuşlar, bazı yırtıcıların ayakta kalmasını sağlayan böcekleri dengede tutmayı sağlayan denge unsurudur. Bu kuşların dünyamızdan yok olması, birçok dengesizliği peşi sıra getirir.”

Burdur’un göçmen kuşlar varlığı açısından, 7 tane sulak alanıyla dünyada ölçeğinde önemli bir bölge olduğunu kaydeden Yılmaztürk, “Avrupa’daki yaklaşık 5 yüz kuş türünün 478’i ülkemizde yaşamaktadır. Burdur ise yaklaşık 272 adet kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’deki kuş türlerinin yaklaşık yüzde 57’si Burdur’da yaşamaktadır. Bu da Burdur’un kuş türleri açısından çok zengin bir habitata sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Karataş Gölü’ndeki kuş gözleminin ardından Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan iki Leylek ve bir Baykuş doğaya bırakıldı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber