BURDUR Merkez İnsuyu Ovasında sera domatesi üretimi yapan çiftçiler bu yıl ki sezondan umutlu.
Yaklaşık 800 dekar alanda 12 bin tonun üzerinde domates üretilen İnsuyu Ovasında üreticiler geçen yıl fiyat düşük olduğu için para kazanamadıklarını bu yıl da koronavirüs etkisi, girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle bu yılumutlu olduklarını ancak virüs salgını dolayısıyla önlerini göremediklerini belirtti.
İnsuyu ovasında iki yıldır Sera domatesi üreten çiftçi Ersoy Mutlu (39) “geçen yıl 3,3-3,4 lira olan fide bu yıl 3,7-4 lira. Maliyetlerde artış çok. Gübre fiyatları, mazot fiyatları arttı. Geçen yıl para etmedi ama umutluyuz. Bu yıl virüs salgını var ama üretmeye devam edeceğiz. İşçi sıkıntımız olacak hastlaık dolayısıyla. Geçen yıl 20 kişi getiren bir dolmuşta bu yıl 10 kişi geleceği için işçi fiyatlarında artış olacağını düşünüyoruz. Ama genede umutluyuz. Mücadeleye devam edeceğiz. Nasip ne olacak bakalım” dedi.
Mutlu geçen yıl domatesi ortalama 70-80 kuruşa sattıklarını belirtti.
İnsuyu Ovasında 4 yıldır seracılık yapan Ferit Yeşilyurt (38) “geçen yılı zararla kapattık. Kredilerimizin bazılarını ödeyemedik. Bu yıl girdi maliyetleri yüksek. Ekip dikiyoruz, umudumuz var ama virüsten doalyı önümüzü göremiyoruz” dedi.
İşçi yevmiye ücretlerini yükseldiğine dikkat çeken Yeşilyurt “bu sene umutluyuz ama virüs nedeniyle işçi maliyetleri de artacak. Kredilerimiz iki aylığına ertelendi. Mahsul sonuna akdar olsa iyi olacaktı. İki ay sonr nerden bulacağız. Mahsulü yeni dikiyoruz. 90 günde verim alıyoruz. Bunun ertelem süresinin daha uzun olması çiftçiler için daha iyi olacaktı” diye konuştu.
Uzun yıllardır İnsuyu Ovasındaki üreticilerin teknik danışmanlığını yapan Ziraat Mühendisi İbrahim Demir’de “33 yıldır Ziraat Mühendisi olarak Burdur bölgesindeki üreticiye destek oluyorum. İnsuyu Ovasındaki iklim şartları nedeniyle üretilen domateslerin aroması çok iyi. Aynı zamanda bu bölge fasulye üretimi açısından da çok önemli bir bölge. Geçen yıl çiftçi domatesten para kazanamadı zararla kapattı, istediği geliri elde edemedi ama çiftçi aynı şekilde bu yılda üretimi yapacak. Bu yıl umutları var” dedi.
Demir “Türk çiftçisi ‘biz üretmezsek insanlık aç kalır’ bilinciyle üretimine devam ediyor. Seralarda dikimler devam ediyor. Ekonomide bazı zorluklar var, maliyetlerde artış var, mazotda bir miktar düşüş var ama çiftçiye mazot desteği sağlanması bir nebze daha çiftçinin elini rahatlatır. Sağolsun devletimiz gübre desteği veriyor ama bu destek bir miktar daha yükseltilmeli” diye konuştu.
Şu virüs ortamı döneminde çiftçiye ek destek gelmesi çok faydalı olacaktır diyen Demir “görüştüğümüz çiftçilerde aynı fikirde. Çiftçimiz üretimden vazgeçmiş değil. Biz üreteceğiz ama üretimden uzaklaşmamamız için devletimiz bize biraz daha destek olmalı diye düşünüyorlar. Tarımın ekonomiye katkısı çok fazla” diye konuştu.