BURDUR’UN SU POTANSİYELİ 915 MİLYON METREKÜP | Gündemburdur.com
Son güncellenme :29.11.2015 11:36

Anasayfa > Burdur, Güncel > BURDUR’UN SU POTANSİYELİ 915 MİLYON METREKÜP

29.11.2015 Paz, 11:36

Burdur İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya başkanlığında gerçekleştirildi.
Öğretmenevi Konferans Salonu’ndaki toplantıya DSİ 18. Bölge Müdürü Adem Coşkun, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, yüzyılıı en stratejik kaynaklarından birisinin su olduğunu belirtti. Altunkaya “yeraltı ve yerüstü kaynakların korunması ve mevcut su kaynaklarının tasarruflu kullanılması önemli. Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması konusu, günümüz insanlığının en büyük sorunu. Su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir kullanımı için en uygun yöntem, suyun havza ölçeğinde planlanması ve yönetimidir. Sanayileşme ve buna bağlı olarak ortaya çıkan nüfus artışı ve tarımsal faaliyetler sonucu oluşan endüstri, evsel ve tarımsal atıklar suları olumsuz etkilemiş yaşanan kuraklık bu etkilerin daha da fazla hissedilmesine neden olmuştur.” dedi.
Burdur’un coğrafi konumu itibariyle kapalı bir havzada yer aldığını vurgulayan Altunkaya ” İlimiz zaman zaman taşkınlara ve ani yağışlara maruz kalmaktadır. Sınırlı olan su kaynaklarımızda giderek kirlenmekte, gelecek nesillere temiz, sağlıklı, yeterli ve ulaşılabilir su kaynakları bırakmak, olası taşkın gibi felaketleri önlemek için kamu, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak el birliği ile hareket edip gerekli tedbirleri almalıyız.” ifadelerini kullandı.
20 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile İl Taşkın Koordinasyon kurullarının kaldırılarak İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının kurulduğunu ve kurulların Şubat, Nisan ve Ekim aylarında olmak züere yılda üç defa toplanacağını kaydeden DSİ 18. Bölge Müdürü Adem Coşkun, Tarih boyunca medeniyetlerin hep suya yakın yerlerde kurulduğunu belirtti. Coşkun “Artan nüfus, sanayileşme, tarımsal faaliyetler içinde su gereksinimini daha da artmaktadır ve bu faaliyetler suları ciddi anlamda tehdit etmektedir.

Türkiye’nin kişi başına düşen su miktarına bakıldığında su zengini bir ülke olamdığını ama su fakiri de olmadığını aktaran Coşkun “Ülke olarak ileride su sıkıntısı çekmemek için tedbirleri şimdiden almalı, suyu en iyi şekilde planlamalı ve sürdürülebilir bir şekilde korumalıyız. Ülkemizde ortalama yağış yılda 646 Milimetredir. Burdur’da bu oran yılda 424 milimetre ile Türkiye ortalamasının çok altındadır. Burdur ilinin 838 Milyon Metreküp yer üstü, 77 Milyon Metreküp yeraltı olmak üzere toplam 915 Milyon Metreküp su potansiyeli var. Su kaynaklarımız kısıtlı bunu artırmamız mümkün değil. Tarımsal ve Sanayi faaliyetleri ile bu sular kullanılmaz hale geldiğinde, sların azalma, yok olma ve kirlenme tehlikesi fazla. Suyu kirletici unsurlara karşı şiddetli bir tedbir almamız gerekmekte.” dedi.
DSİ olarak yaptıkları dere ıslahları ile taşkınlarla mücadele ettiklerini anlatan Coşkun “sadece DSİ Genel Müdürlüğünün aldığı tedbirlerin yeterli olmadığını da gördük. Başta Valilik, Belediye ve Özel İdare ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün ortak çalışması ile taşkınla mücadele edebilir ve taşkın zararlarını en aza indirebiliriz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Şükrü Baysal, katılımcılara İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nun görev ve sorumlulukları hakkında bilgi verdi.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber