Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde Antalya, Isparta ve Burdur merkez ile ilçelerinde gerçekleştirdiği ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ sürüyor. Burdur’daki son eğitimi 30 girişimci başarıyla tamamladı. İş hayatlarında dikkat etmeleri gerekenler ile yerelde kalkınmayı sağlayan BAKA ve KOSGEB gibi kurumların sürdürdüğü faaliyetler ile destekler konusunda bilgi sahibi olmalarının önemine dikkat çekilen toplantıda, toplam 70 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayan 30 girişimci adayına katılım belgeleri törenle verildi.
Görevlerinden biri “Yönetim, üretim, tanıtım, pazarlama, teknoloji, finansman, örgütlenme ve işgücü eğitimi gibi konularda, ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlayarak küçük ve orta ölçekli işletmelerle yeni girişimcileri desteklemek” olan BAKA, KOSGEB işbirliğiyle Antalya, Burdur ve Isparta il merkezleri ile ilçelerinde girişimcilik eğitimlerini sürdürüyor. Burdur’daki eğitimini tamamlayan 30 girişimci adayına, başarı belgeleri BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, BAKA Burdur YDO Koordinatörü Mehmet Candan ile KOSGEB Burdur Merkez Hizmet Merkezi Müdürü Hamza Alper Doğru tarafından verildi.
KOSGEB Burdur Hizmet Binası’ndaki törende girişimcilik kültürünün önemi vurgulandı ve mermer, gıda ile hizmet sektöründe faaliyet sürdürmeyi planlayan yeni girişimcilere başarılı iş hayatı için azimli ve sabırlı olmaları, küçük engeller ve zorluklar karşısında yılmamaları tavsiye edildi. Girişimciler, sürdürülebilir yerel kalkınmada BAKA’nın rolü, BAKA ve KOSGEB’in verdiği destekler, kuruluş amaçları ile çalışmaları, başarılı bir iş hayatı için nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında Genel Sekreter Engin ile KOSGEB Müdürü Doğru tarafından bilgilendirildi.
Girişimcilik eğitimlerinin 2011’den bu güne sürdürüldüğünü belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA’nın Burdur, Isparta ve Antalya il merkezi ile ilçelerde ihtiyaç ve talep olan her yerde girişimcilik eğitimleri verdiğini söyledi. 2011’de başlatılan ve ilçelerde de gerçekleştirilen BAKA’nın KOSGEB işbirliğinde uygulamalı girişimcilik eğitimleri, Burdur’da da 18 kez gerçekleştirildi. Tamamlanan eğitim programı sonrasında Burdur’da 517 kursiyerden 57’si işyerini açtı, KOSGEB’den de destek aldı. BAKA, Isparta’da 13 Antalya’da ise 17 girişimcilik eğitimi gerçekleştirdi Isparta’da 362 kursiyerden 36’sı, Antalya’da ise 490 kursiyerden 28’i KOSGEB desteğiyle yeni işyerlerini açtı.
Girişimciliği teşvik etmek, istihdam sorunlarını gidermek, ekonomik kalkınmayı ve işsizliğin azaltılmasını sağlamak, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını amacıyla gerçekleştirilen 70 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimciler, KOSGEB’den 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği ve 12 bin lira işletme giderleri desteği olmak üzere toplam 30 bin lira hibe desteği alabiliyor. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabilecek.