BURDUR İÇİN KORKUTAN DEPREM UYARISI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :11.12.2015 14:35

Anasayfa > Burdur, Güncel > BURDUR İÇİN KORKUTAN DEPREM UYARISI

11.12.2015 Cum, 14:35

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Burdur fayının 100 yıldır suskun olduğuna işaret ederek, “Hesaplamalarımıza göre fayın üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6.7. Ancak bu büyüklükteki bir deprem, Isparta ve Burdur gibi zemin yapısı gevşek ve kumsal şehirlerde 8 ila 9 arası büyüklükte hissedilir” dedi.

Batı Akdeniz’in depremselliği üzerine açıklamalarda bulunan SDÜ Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, bölgede risk oluşturan en önemli fay hattının Burdur fayı olduğunu söyledi. 1914 yılında 7.1 büyüklüğünde meydana gelip yüzlerce insanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan depremden bu yana Burdur fayının enerji biriktirdiğini kaydeden Prof. Dr. Şahin, “Burada hesaplamalarımıza göre fayın üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6.7. Daha üzerinde bir büylüklükte deprem beklemiyoruz. Ancak bu büyüklükteki bir deprem Isparta ve Burdur gibi zemin yapısı gevşek ve kumsal olan şehirlerde 8 ila 9 arası büyüklükte hissedilir” dedi.

Isparta ve Burdur gibi zemin konusunda sıkıntılı illerin bu büyüklükte bir depreme dayanamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Şahin, “Isparta çanak biçiminde bir il. Burdur fayında olan bir deprem periyot artımına yol açıyor. ‘Beşik gibi sallandı’ durumu Isparta’da gerçekleşebilir. Yani bu demek oluyor ki uzun süre salınım gerçekleştirebilir. Bu da çok yıkıcı olabilir. Ne kadar derinliğe devam ettiğini de bilmiyoruz. Günümüz teknolojisiyle artık her zemine uygun bina yapılabilir. Ama sorun hangi zemine hangi tür binaların yapılacağı” diye konuştu.

Isparta ve Burdur’u etkileyen Burdur ile Aksu fayının Dinar ve Afyonkarahisar’a kadar yönelen bir hat olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Şahin, geçen yıl Burdur’un Ağlasun İlçesi’nde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrası ‘yeni bir fay hattı çıktı’ yönündeki söylentilere de açıklık getirdi. Aslında orada ‘Karadağ’ adını verdikleri bir fay olduğunu, ancak geçen yıla kadar suskunluğunu koruduğunu kaydeden Prof. Dr. Şahin, şöyle dedi:

“İnsanlar ‘burada fay olmadığı halde nasıl deprem oluyor’ diye konuşmaya başladı. Orada bir fay vardı. Karadağ fayı. Esasında son yıllarda özellikle Ağlasun’daki depremin öncesi ve sonrasına bakıldığından Akdeniz’den mütevellit Güneydoğu’yu etkileyen depremler var. 2 yıl önce Girit Adası’nın kuzey- güney yönünde yaklaşık 100 kilometrelik bir kırık oluştu. Bu da bize ‘Isparta kıvrımı’ dediğimiz hattın aktif olduğunu gösteriyor. Isparta’yı etkileyen Akdeniz’den Girit’e ve Rodos Adası’na doğru deprem aktivitesinin çok etkili olduğunu görüyoruz. Karadağ fayı, Burdur ve Aksu fay hatlarının arasında doğu- batı şeklinde uzanan bir hattır. Daha önceden suskundu, şimdi yeni yeni deprem üretiyor. Üretebileceği büyüklük ise bu kadar olacaktır. Ağlasun’daki depremden daha büyük bir deprem üretmez.”

Prof. Dr. Şakir Şahin, Burdur’da 12 Mayıs 1971’de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ise Burdur fayı üzerinde oluşmadığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber