BURDUR GÖLÜ EYLEM PLÂNI TOPLANTISI YAPILDI
Burdur Gölü Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça başkanlığında yapıldı. Akça Burdur Gölünün temel sorununun su bütçesinin sağlanması olduğunu kaydetti.
Kent Merkezindeki bir otelde yapılan Toplantıya Burdur Valisi Hasan Kürklü, Ak Parti Burdur Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel müdürü Ahmet Özyanık, Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Daire Başkanları, DSİ, Orman ve Su İşleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürleri ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantıda Bakanlık yetkilileri tarafından Burdur Gölü’nün şu andaki durumu ve yapılması gerekenler hakkında sunum yapıldı.
Göl’ün Burdur halkının olduğunun ve halkın gölü koruması ve sahip çıkmasının hakkı olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça “Gölde Temel problem su bütçesinin sağlanması. Temel mesele bütçe. Bütçe bir evin mali bütçesi gibi. Ne kadar geliriniz varsa o kadar gideriniz olmak zorunda. Eğer gideriniz gelirinizden fazla olursa borçlanırsınız. Yani birikiminiz eksilir. Tıpkı gölde suyun eksildiği gibi.” Dedi.
Bütün meselenin bütçeyi tutturmak olduğunu vurgulayan Akça “Dolayısıyla bütün mesele bu bütçeyi tutturmakta. Bütçeyi nasıl tutturacağız toplumun burda talepleri, ihtiyaçları var. Burada tarım yapılıyor. Binlerce insan geçimini bu sudan kazanıyor. Bunların ihtiyaç ve talepleri ile tabiatın taleplerini ve ihtiyaçlarını yan yana getirip bir denge noktası bulmamız gerekiyor. İşte bu denge noktası ne olur diye bir çalışma yaptılar. Biz teknik bir gözlükle meseleye baktık. Bundan sonra yapacağımız iş bu iki farklı yaklaşımı bir araya getirip bu dengeyi nerelerde kurabilirizi bir atölye çalışmasıyla ürettiğimiz alternatif çözümleri Burdur halkına, Burdur halkının temsilcilerine sunarak onların fikirlerini almamız gerekir.” İfadelerini kullandı.
Burdur Valisi Hasan Kürklü ise “gölümüzün gerçek sahipleri Burdurlularla Devletimizin yetkililerinin aynı noktada buluşması gölün korunması, yaşatılması noktasında buluşması son derece güzel bir olay. Gölün kurtarılması ve su seviyesinin yükseltilmesi aynı zamanda da göl çevresinde yaşayan Burdurluların gölden azami ölçüde istifadesinin sağlanması noktasında bir orta yol bulunacaktır.” Dedi.
Kamu Kurum ve kuruluşlarının hiçbir şy yapmıyor algısı yayıldığını ancak bu toplantı ile bunun tersine dönmeye başladığını belirten AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik de “Devletimizin, hükümetimizin, bakanlığımızın, genel müdürlüklerimizin Burdur Gölü ile ilgili daha bir hassas davranacağını ve yapılacak projelerle Burdur Gölü’nün kurtarılması adına adımların atılacağına inanıyorum. Gölümüzü kurtarırken göl etrafındaki insanların da hayatının devam edeceğini düşünmemiz gerekiyor. Ortak akılla ortak yol bulacağız.” Dedi.
-Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Gölü Havzası Eylem Plânı
Burdur Gölü Türkiye’nin yedinci büyük gölü. Yüzölçümü 200 kilometrekare. Uzunluğu 34 Km ve en geniş yeri ise 9 Km. Burdur Gölü, Türkiye’nin 14 Ramsar alanından biri ve aynı zamanda Doğal Sit Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası.
Burdur Gölü sadece insan yaşamına değil, yüzlerce farklı tür canlıya da ev sahipliği yapıyor. Nesli küresel ölçekte tehdit altında olan dikkuyruk Ördek kışlamak için Burdur Gölü’nü kullanıyor. Burdur Gölü’nün çevresinde 17’si endemik 463 tür doğal bitki, 210 farklı kuş türü, 19 tür sürüngen, 7 tür memeli ve biri endemik 12 tür kelebek yaşamını sürdürüyor.
Gölde son yıllarda küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle artan baskı nedeniyle su seviyesi yaklaşık 12 metre düştü. Mevcut durumda herhangi bir tedbir alınmaz ise bugünden itibaren Burdur Gölü havzasında inşa halindekilerin haricinde herhangi bir depolama tesisi yapılmasa bile Göl seviyesinin 2040 yılında 829,94 m ye düşeceği tahmin ediliyor.
Burdur Gölü Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı ile Burdur Gölü havzasındaki gölü etkileyen kirlilik kaynakları, tarımsal faaliyetlerin deseni, yer altı ve yer üstü su kullanımları, mevcut ve planlanan sulama sistemleri, gölü besleyen kaynakların durumu, yeraltı suyu hidrojeolojisi, göl havzasında yaşayan insanların sosyal ve ekonomik ihtiyaçları ile birlikte ve Burdur halkının da katılımı ile değerlendirilerek uygulanabilir çözümler üretilmesi hedefleniyor.