BURDUR’da 2021 yılı arpa hasat dönemi başladı. Üreticiler kurak geçen mevsim dolayısıyla büyük oranda verim kaybı yaşadıklarını belirtti.
Burdur merkez ve İlçelerinde 2021 yılı arpa hasat dönemi başladı. Burdur’da 38 bin hektar alanda Arpa, 46 bin hektar alanda buğday, 4 bin hektar alanda Çavdar, 5 bin hektar alanda Tritikale, 10 bin alanda ise Yulaf üretimi yapılıyor.
Bu yıl kurak geçen mevsim dolayısıyla ürünlerde büyük oranda dane ve saman kaybı yaşanıyor. Bu oran sulama yapılamayan alanlarda yüzde 70-90 arası iken sulama yapılan alanlarda ise yüzde 40-50 oranında dane ve saman kaybı olarak yaşanacak.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp; “bu sene kuraklığın sancısını en fazla çekeceğimiz bir yıl olacak.İnşallah bundan sonraki yıllarda kuraklığın sancısını bu kadar fazla çekmeyiz” dedi.
Gündüzalp, “dolaştığımız özellikle kıraç arazilerde yüzde 50-70 arasında verim kaybı olduğunu görüyoruz. Sulanabilen arazilerde ise verim kaybımız yüzde 30-40 arasında. Üreticilerimizden aldığımız rakamlarda bunu teyit ediyor. Burdur dışında ülke geneline baktığımızda ülkenin bir yarısı kuraklıktan çok ciddi etkilenmiş durumda. Bir bölümünde de yağışlar ve kuraklıkla ilgili bir sıkıntı yok. Bundan sonraki süreçte baktığımızda Burdur özelinde ne yapabiliriz, artık suyun değerini bilerek, kesinlikle vahşi sulamadan vazgeçip devlet desteği ve bireysel yatırımlarla damlama sulama ya da yağmurlama sulamaya giderek, her damla suyun kıymetini bilerek tüm arazileri sulanabilir hale getirmemiz lazım. Uzmanlar kuraklığın devam edeceğini ve dünya genelinde ısı artışının her yıl 1-2 derece artacağını söylüyorlar. Bu dönemde suyu iyi kullanarak tarımda istediğimiz ürünü almamız lazım. Kuraklığın bu şekilde gittiği sulayamadığımız kıraç arazilerde alternatif ürünleri kesinlikle değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Burdur’lu çiftçi Necip Şimşek (34) “geçen sene mahsul çok güzeldi ama bu yıl kurak gidince zarardayız. Saman zaten yok inşallah dane alabiliriz. 3,3 liraya tohumunu aldım. Kaldırdığım ürünü 2,5 liraya satacağım. Para kazanamayacağız ama üretmek zorundayız. Allah’a şükrediyoruz. Çalışacağız, çabalıyacağız. Çocukluğumdan beri çiftçiliğin içindeyim bu seneki gibi durumla hiç karşılaşmadım. Geçen yıl 27 ton arpa aldığım tarladan bu yıl 10 ton alabilirsem iyidir” dedi.
Kışla Mahallesinden Çiftçi Rasim Uysal’da “yağışların olmaması sebebiyle bu yıl verim düşük. Sulanan arazilerde dönümde 300-400 kg verim var. Sulanmayan yerlerde biçerdöver giremeyecek şekilde araziler var. Bu yıl ki gibi bir durumla hiç karşılaşmadık” dedi.
Desteklemelerin üreticiye verilmesi gerektiğini kaydeden Uysal “devlet desteklemeleri tarla sahiplerine değil, üreticilere vermeli, üreticinin eline geçmeli. Çiftçi zaten çok mağdur durumda” diye konuştu.
Hamdi Demir ise “ben 35 yıldır çiftçilik yapmaktayım. Bu 35 yılda bu yılki kadar uzun süren, kışın ve yazın hiç yağışların olmadığı bir döneme rastlamadık. İmkanı olan yerlerde sondajlarla suladığımız arpalarda bile yüzde 50 verim kaybı yaşıyoruz. Geçen yıl dönümde 700 kg arpa hasat ettiğim tarladan bu yıl 250 kg arpa hasat edebileceğim. Devletin sulama yatırımlarına önem vermesini, en azından sulama elektrik bedellerinin daha düşük olmasını bekliyorum” diye konuştu.
Burdur’da Arpa ve buğday ekili sulama yapılamayan kuru alanlarda yüzde 70-90’a varan oranlarda yeşilliğini koruyamamış dolayısıyla hasada ulaşamayağı tahmin ediliyor. Bitkilerde başak ya hiç oluşmamış ya da yarım başak (gebecik durumda) şeklinde olduğundan hiç birinin hasadı göremeyeceği değerlendiriliyor.