Burdur Acil ve Afet Durum İl Müdürlüğü tarafından Kent Merkezindeki 35 Mahalle muhtarına ‘Burdur Afet Müdahale Planı’ ve ‘Mahalli Afet Gönüllüleri’ Planı hakkında bilgi verildi.
Burdur Arkeoloji Müze Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Burdur AFAD İl Müdürü Mehmet Oral Burdur’un birinci deprem bölgesinde bulunduğunu ve daha önceki yıllarda yıkıcı depremler yaşandığını kaydetti.
Depremlere hazırlıklı olmanın önemine vurgu yapan oral “AFAD 2009 yılında çıkarılan 5902 sayılı yasa ile kuruldu. Marmara depreminden sonra afetlerde tek elden koordineli çalışmanın önemi ortaya çıktı.” dedi.
Oral, Burdur Afet Müdahale Plânının ilde tüm kamu kurumlarının sorumluluklarını içine alan bir plan olduğunu amacının, afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımak, Burdur’un afet öncesi. sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek olduğunu kaydetti.
BAMP’ın yaşanabilecek her tür ve ölçekte afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak kurum ve kuruluşlar, özel kuruluşlar, STK’lar ve gerçek kişileri kapsadığını anlatan Oral, planın kent için çok önemli olduğunu vurguladı.
Oral Mahalli Afet Gönüllüleri plânı ile de depremin olduğu ilk gün daha iyi hizmet vereceklerine inandıkalrını belirtti.
AFAD arama kurtarma teknisyeni Süleyman Ilgar BAMP ve Mahalli Afet Gönüllüleri Plânı hakkında mahalke muhtarlarına bilgi verdi.
Ilgar “Ülkemizde bir çok dersini aldığımız halde afetlerde bir çok insan Allah bilir deyip suçlu üzerinden atıyor. birinci derece deprem bölgesinde yaşadığımızı unutmamalıyız. Her zaman depreme hazılıklı olmalıyız. Küçük ayrıntılar hayat kurtarıyor. Afet Bilinci eğitimlerine başladık ve birçok aileye ulaştık. Mahallelerde ileri gelenler olarak sizlerin desteğini bekliyoruz. Afet sonrasında ilk 72 bizim için çok önemli O saatta insanlar kendi kendisiyle başbaşa. Bu sürede profesyonel kurtarma ekipleri gelene kadar gönüllülerin yapacağı çalışma çok önemli.” dedi.