Burdur Merkeze bağlı Aziziye Köyü’nde oturan 75 yaşındaki Şükrü Acar ilerleyen yaşına rağmen Kabak Kemane yapımını sürdürüyor. .
Uzun yıllar düğünlerde davulculuk yapan Şükrü Acar 1995 yılından bu yana ise Televizyonda gördüğü Kabak Kemane yaparak kültüre hizmet ediyor. Acar “ben düğünlerce çalgıcılık yapıyordum. Davul, Zurna, Saz çalıyordum. 1995 yılında bir gün Televizyonda Kabak Kemane’yi gördüm. Aklımdan ‘ben bunu yapabilir miyim, çalabilir miyim’ diye geçti. Bir kabak buldum. Derisini gerdim. Ama olmadı. Uğraştım, biraz zorlandım. Ondan sonra alıştım elde yapmaya. O günden bu yana Kabak Kemane yapıyorum.” dedi.
Bu işin yetenek ve aşk işi olduğunu kaydeden acar “Kabak Kemane perdesiz bir saz olduğu için çalması zor. Bunu yapmak için Müzik kulağı olması lazım. Çalgıcılığı boşladım. Şimdi isteyenlere Kabak Kemane yapıp satıyorum” şeklinde konuştu.
62 yaşındaki eşi Safiye Acar ile yaşayan Şükrü Acar evinin önünde Kabak Kemane yaparak Türkiye’nin her bölgesinden gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor.
En güzel kabak kemanenin söğüt ağacından yapıldığını anlatan Acar “Söğüt ağacı hafif bir ağaç. İşlemesi de kolay. Başka ağaçlar biraz ağır olur” dedi.
Acar, bir kabak kemaneyi 4 günde tamamladığını söyledi..
Kendisinden sonra bu işi yapacak kimsenin olmadığını belirten Acar, şimdiki gençliğin hiçbir şeye heves etmediğini dile getiriyor Acar “şimdiki gençlerin elinde internet, cep telefonu. Bu işlere heves etmiyorlar. Başka bir şeyle uğraşmıyorlar.” ifadelerini kullandı.
U.Gulsum Bülbül
TV de 2. Defa izliyorum. Fevkalade bir uğraş, ben bu müzik aletini nasıl satın alabilirim?
25.01.2019, 14:50