BURDUR’da Yukarı Pazarda 45 yıldır yorgancılık yapan Sadık Can (75) mesleğin kentteki son temsilcilerinden.
Can, Eskiden Saten, ipek, basma yorganların gelin çeyizlerinin olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Can “şimdi onların yerini elyaf, silikon yorganların aldığını söyledi.
Burdur’da45 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü ifade eden Can şöyle konuştu; “şimdi eskisi gibi müşterilerimiz yok. Ben eskiden kamyon ile pamuk alıyordum, şimdi çuval ile alıyorum bir çuval. El işleri ölmesin diye devlet vergiyi kaldırdı bizden yani el işi olanlardan, yorgancılardan, bakırcılardan. Böyle olmasına rağmen işler çok zayıf siftah yapmadan kapatıyoruz” dedi.
Meslekte çırak yetişmemesinden yakınan Can “Çırak mırak hiç birşey yok. Eskiden benim sekiz tane kalfa, iki üç tane çırak oluyordu muhakkak on kişi oluyorduk 35 sene önce. Her geçen gün zorlaşıyor el işleri. Aslında dediğim gibi iğneyle kuyu kazıyoruz. Yorganlar tek tek elden çıkıyor. Burada da vardı 15 kişi bu bölgede şu an için 8 kişi, 30 dan fazlaydı. 3’de 1’i kaldı. Zor meslek ama hamdolsun yine iğneyi gözlüksüz takıyorum 75 yaşında Allaha çok şükür, ışık gözümü alıyor ben hiç ışıksız dikerim” diye konuştu.
İpek yorganın modeline göre iki ila dört gün arasında dikildiğini anlatan Can şunları söyledi; “Mesela Tavuz kuşu modeli dört günde zor bitiyor. Tabi bütün iğne ile modelini çıkarıyorsun modelle çiziliyor. Bunlar normal model. Bunları bir gün, bir buçuk günde biter. Basma yorganları günde bir tane rahat bitiririz. Ama ipekliler dediğim gibi modeline göre iki üç gün sürenler oluyor. Çeşit çeşit modellerimiz var onlardan çiziyoruz üstünü kalıpla ona göre modelini çıkartıyoruz. Ama şimdi ne model isteyen var, ne model soran var.”