Eşeler Yaylası’nda krom madeni açılacağı iddiasına vatandaşlar tepki gösterdi.
Burdur’a bağlı Karamanlı, Tefenni ve Yeşilova ilçeleri ile Denizli’ye bağlı Acıpayam ilçelerinin ortasında yer alan Eşeler Yaylası’nda krom madeni açılacağı iddiasına vatandaşlar tepki gösterdi.
– “KROM MADENİ İÇME VE SULAMA SUYU DAMARLARINI KESECEK”
Karamanlı Ziraat Odası Başkanı Hasan Güz, madenin açılması halinde Karamanlı’nın içme ve sulama su kaynaklarının yok olacağını belirterek, “Eşeler Dağı’ndan gelen su, Karamanlı halkının içme suyudur. Ayrıca Karamanlı Barajını beslemektedir. Suyun fazla olduğu dönemlerde Karataş Gölü, Hacılar Barajı ve Burdur Gölü’nü dahi beslemektedir. Krom madeni bütün bu su damarlarını kesecek.” dedi.
Güz, bölgenin tescilli mera olduğuna vurgu yaparak, şöyle söyledi: “Söz konusu bölge, Karamanlı’nıın tescilli mera alanı olduğu için koruma altında olması ve ıslah edilmesi gerekmektedir. Hatta Orman Bölge Müdürlüğü bu alanda mera ıslah çalışması planlamaktadır.”
– “İKİ ENDEMİK TÜR DÜNYADA SADECE EŞELER DAĞI’NDA YAŞIYOR”
Emekli Orman Mühendisi Ömer Özdemir, madenin açılması halinde bölgenin telafisi olmayan bir felakete sürükleneceğini ifade etti. Harımlı-Sümbüllü mevkiinde endemik bitki türlerinin yer aldığına dikkati çeken Özdemir, “Eşeler Dağı dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan Katır Tırnağı (Genista Burdurakus) ve Yoksul Geven (Ebeenus Reesei) isimlerinde iki endemik tür bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bu bitkiler dünyada sadece bu dağda bulunuyor. Bunların dışında sarı ve kırmızı kantaron, sahlep türleri, ömür çiçeği, beyaz ve mor mercan ve karanfil gibi birçok endemik türe ev sahipliği yapıyor. Bölge ayrıca çobanların yaz mevsiminde hayvanlarını otlattığı yaylak alanıdır. Hem bu endemik bitkilerin yok olmasını hem de hayvancılığa zarar verecek olan maden işletmesinin açılmasını istemiyoruz.” diye konuştu.
– “MADEN AÇLILIRSA EKOLOJİK FAUNA ÇÖKECEK”
Karamanlı Avcılar Derneği Başkanı Ömer Saka, krom madeninin kesinlikle açılmaması gerektiğini söyledi.
Saka, şöyle konuştu:
“Eşeler Yaylası’nın tamamı olmak üzere, madenin açılacağı söylenen Harımlı-Sümbüllü mevkiinde yöreye has onlarca çeşit yabani hayvan yaşamaktadır. Bölge ekolojik fauna yapısıyla korunması gereken bir bölgedir. Bakanlığın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyoruz. Ancak çalışma henüz neticelenmemiştir. Madenin açılması halinde ekolojik denge bozulacak ve endemik türler ve yabani yaşam yok olacaktır. Bizler buna müsaade edemeyiz.”
– “EŞELER DAĞI BİZİM KUTSALIMIZ”
Karamanlı’da yürüttüğü “Susuz Tarım” projesiyle tanınan akademisyen Dr. Ece Aynur Onur Işıldar da krom madeni açılacağı iddialarına tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı:
“Eşeler Dağı bizim kutsalımız. Karamanlı ilçesinin hem içme suyu hem de ovanın sulama suyu kaynağı. Krom ocaklarında yeraltında patlatma yapılarak krom madeni çıkarılmaktadır. Patlatma sonrasında hem barajı besleyen sularda hem de ilçenin içme suyu rezervlerinde azalma hatta yok olma riski mevcuttur.
Bunun yanında, Eşeler Yaylası, Yörük kültürünün devam ettirildiği, çobanların yaylak olarak kullandığı, ekoturizm ve yayla turizmi yapılan, yılkı atlarına ev sahipliği yapan kıymetli bir alan. Yaylada Karamanlı’nın 3 bine yakın hayvanı var. Bu rakam, çevreden gelenlerle birlikte yaklaşık 5 bin ediyor. Krom madeni hayvancılık yapılan tek yaylamıza zarar verecek.
Eşeler Dağı ve yaylası çok güç koşullarda oluşmuş yaşlı ve çaplı karaçam, kızılçam ve ardıç türlerini barındırıyor. Çöle dönmek üzere olan bölgemizde bu yaşta ve büyüklükte ağaç bulmak imkansız. Krom madeni bu ağaçlara zarar verecek ve belki bu ağaçları yok edecek.
Kuraklığın iyice arttığı bir dönemdeyiz. Biliyorsunuz geçen yıl flamingolara ve çeşitli balıklara ev sahipliği yapan Karataş Gölü, göz göre göre tamamen kurudu. Söz konusu alanda bir krom madeni açılması kısıtlı suyumuzu tüketecek veya zehirleyecek. Eşeler Dağı şirketlere değil, çocuklarımıza ve torunlarımıza aittir.”