HAYDİ BURDUR. KORUYUCU AİLE OLALIM… | Gündemburdur.com
Son güncellenme :27.06.2024 0:26

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > HAYDİ BURDUR. KORUYUCU AİLE OLALIM…

27.06.2024 Per, 0:26

Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle biyolojik ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kuşkusuz anne-babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşünüldüğü gibi olmayabilir. Bazı aileler zihinsel, bedensel, ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebilmektedirler. Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Bu nedenle, tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır.

KORUYUCU AİLE YANINDA HANGİ ÇOCUKLARA BAKILIR?

 Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuklar;  kendi aileleri yanında yetişme şansını geçici bir süre için yitirmiş  ya da çeşitli nedenlerle evlat edindirilememiş, kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli, tek ya da kardeş olup, durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu belirlenmiş  korunma ihtiyacı olan çocuklardır.                KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

 Hoşgörülü, sabırlı, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatını paylaşmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.  Türkiye’de sürekli ikamet eden, En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olan, 25-65 yaş aralığında bulunan, Düzenli gelire sahip olan Çocuğa kanunen bakmakla yükümlü biyolojik anne-baba ya da vasi dışındaki herkes koruyucu aile olmak üzere başvuruda bulunabilir.

KORUYUCU AİLELERE VE YERLEŞTİRİLEN ÇOCUĞA SAĞLANAN OLANAKLAR

 Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için, çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamaları için aylık ücret ödenir. Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti yüzde elli artırılarak uygulanır. Her öğretim yılı başında eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat arttırılarak ödenir. Çocukların giyim masrafları için yılda iki kez bakım ücreti iki kat arttırılarak ödenir. Çocukların sağlık harcamaları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamında karşılanır.

  • Koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek karşılanır.

Sizden Beklenenler

Koruyucu aile olarak sizden; -Yanınıza yerleştirilen çocuğun her açıdan sağlıklı gelişimi için gerekli koşulları sağlamanız ve uygulamanız,

-Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği aralıklarda çocuk izlem protokollerine göre izlemini yaptırmanız varsa tedavi planı ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmeniz, uygulanmasında koruyucu aile birimiyle işbirliği içerisinde olmanız,  Çocuğun yeteneklerinin ve becerilerinin el verdiği ölçüde eğitim ve öğretimi ya da meslek sahibi edindirilmesi için gerekli çabayı göstermeniz, -Görüştürülmesinde koruyucu aile birimince bir sakınca bulunmaması durumunda çocuğun anne-babası ve diğer yakınları ile Kurumca uygun görülen şekil ve zamanda görüşmesini sağlamanız, Çocuğun kan bağı bulunan ya da eski çevresinden kişilerle İl Müdürlüğünün bilgisi dışında iletişim kurulmamasını kabul etmeniz,  Çocuğun karşılanabilir nitelikteki ihtiyaç, istek ve beklentileri ile çocuğu ilgilendiren kararlarda düşüncesini almanız, Çocuğun devam edeceği okul, katılacağı kurs, sünnet gibi hayatını etkileyen, değiştiren konularda sorumlu meslek elemanı ile birlikte karar almayı kabul etmeniz, Hizmet sürecinde çocukla ilgili oluşan her türlü rutin dışı değişiklikleri ve bunlara ilişkin durumları zaman geçirmeksizin sorumlu meslek elemanına bildirmeniz, Koruyucu aile hizmet sürecine ve yerleştirilen çocuklara ilişkin olarak mesleki çalışmaları yürüten meslek elemanlarına gerekli çalışma şartlarını hazırlamakla, periyodik izlemeleri ve mesleki yönlendirmeleri kabul etmenizdir.          

Halen Burdur ilinde 28 koruyucu aile yanında 35 çocuğumuz koruyucu aile hizmetinden yararlandırılmaktadır. Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak koruyucu aile hizmetini en iyi şekilde sunmak, mümkün olduğu kadar çok çocuğu bir aile sıcaklığından yararlandırmak amacındayız.

Bu doğrultuda koruyucu aile hizmetine yönelik kamuoyu farkındalığının artırılması amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı ve 24.06.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/12 sayılı Genelge ile 30 Haziran “Koruyucu Aile Günü” olarak ilan edilmiştir.

Koruyucu aile hizmetinin tanıtımı, teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve korunma ihtiyacı içinde olan çocuklar ile koruyucu aile hizmetine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla “Koruyucu Aile Günü”nde kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.    Haydi Burdur Koruyucu Aile olalım. Sizlerle birlikte hayatında fark yaratabildiğimiz her çocuk geleceğimize değerli bir katkıdır.

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber