YIRTICI KUŞUN YANGIN ALANINDAN KAÇAN KEMİRGENLERİ BESLENME AMAÇLI GÖZLEMLEMESİ TÜRKİYE’DE İLK DEFA KAYIT ALTINA ALINDI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :14.02.2023 11:26

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > YIRTICI KUŞUN YANGIN ALANINDAN KAÇAN KEMİRGENLERİ BESLENME AMAÇLI GÖZLEMLEMESİ TÜRKİYE’DE İLK DEFA KAYIT ALTINA ALINDI

14.02.2023 Sal, 11:26

TÜRKİYE’de ilk defa bir yırtıcı kuşun yanan alanlardan kaçan kemirgenleri beslenme amaçlı gözlemlemesi kayıt altına alındı.
Geçtiğimiz günlerde Burdur’un Gölhisar İlçesi’nde bulunan Gölhisar Gölü’nde Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü ile Kış Ortası Kuş Sayım çalışmalarını gerçekleştiren Uzman biyolog-Kuş Bilimci Lale Aktay Sözüer, kuş sayımı sırasında Gölhisar Gölü’nde karşılaştıkları sazlık yangınına müdahale ederken bir şahinin yangın alanının etrafından ayrılmadığını gördü.
Uzun yıllardır Göller Bölgesi’nde çalışmalar yaptıklarını belirten Sözüer ” Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü ile birlikte Gölhisar Gölü’nde su kuşu sayımında iken bir yangın anına denk geldik. Sazlıklar yandı. Çok üzücüydü, kaçışan hayvanları gözlemledik. Olaya müdahale ederken alanda farklı bir gözlem yaptım. Türkiye’de daha önce gözlemlenmemiş ancak bazı yırtıcı kuşların gerçekleştirdiği bir davranış gözlemledim. Bir Şahin, bir ağaç üzerinde yangın sınırının kenarında yangın alanını izliyordu. Bu davranış, yangın esnasında orada bulunan kemirgenlerin, küçük memelilerin etrafa kaçışmasını ve ordan beslenmeyi beklediği bir davranıştı. Ben şahini gözlemlemeye devam ettim. Yarım saat sonra yangının başka bir noktasına gitti, daha sonra başka bir noktada durdu ve tekrar yangın alanını gözledi, yanıbaşında ateş varken oradan gelecek besinleri bekledi. Olay yerinden ayrılmadan önce de şahini olay yerinin ortasında gözlemledik. Bu da Türkiye’de ilk defa kayıt altına alınmış oldu. Bu bilinen bir davranış ama ülkemizde, bölgemizde ilk defa Gölhisar Gölü’nde ne yazık ki çok üzücü bir olayın sonucunda gözlemledik ancak belgelemiş olduk.” dedi.

Zootekni Uzmanı ve Doğabilimci Özgün Sözüer de Türkiye’de ilk defa böyle bir davranışı kayıt altına almanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Sözüer “bu heyecan verici bir gözlem ve davranış. Bir türün Türkiye’deki ilk kaydından ziyade doğaya ait bir fonksiyonun ilk kaydıdır aslında. Bu davranım biçiminin gözlendiği dünyadaki yerlerde Türkiye’de olduğu gibi yarı kurak habitatlar. Avustralya, Güney Afrika, Orta Afrika’nın tropikal olmayan kesimleri, yine Güney Amerika’nın tropikal olmayan kesimlerinde de bu davranış gözleniyor” dedi.
Yırtıcı kuşlara ait bu davranışın Türkiye’deki ilk gözlem kaydını yaptıklarını anlatan Sözüer şunları söyledi; “Yırtıcı kuşlara ait Türkiye’deki ilk davranış gözlemi kaydıdır bu. Tabi bunun Avustralya’da belirlenmesi de çok enteresan. Çünkü uzmanlar, bilim adamları bunu önce hiç anlayamasalar da ilk önce Aborjinlerin halk söylenceleri aracılığıyla keşfediyorlar. Bunun doğruluk payının olup
olmayacağını arazi gözlemleri ile birleştiriyorlar ve bunun gerçek olduğunu fark ediyorlar. Yırtıcı kuşlar arazilerde çıkan yangınlardan kaçan kemirgenleri avlama fırsatı olarak değerlendiriyorlar bu yangınları ve bu çok enteresan. Doğanın hiç  boşluk kabul etmeyen tarafını gözler önüne seren çok ilginç bir davranış kaydı. Bu da bize çok heyecan verdi. Çünkü biz Türkiye’de böyle bir davranışın olup olamayacağı konusunu sürekli tartışıyorduk aramızda. Burdur’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü’nün ekipleri sayesinde bu davranışı gözlemleme fırsatı bulmuş olduk.”

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber