SERKOSPORE HASTALIĞI ŞEKER PANCARINI VURDU | Gündemburdur.com
Son güncellenme :01.10.2015 8:43

Anasayfa > Burdur, Güncel > SERKOSPORE HASTALIĞI ŞEKER PANCARINI VURDU

01.10.2015 Per, 8:43

Burdur’da bu yıl ilk defa görülen Serkospore (Yaprak Lekesi Hastalığı) Pancar üretimini yüzde 20 oranında etkiledi.

Burdur Şeker Fabrikasının Burdur’un tarıma dayalı sanayisinin, çiftçinin ve tarımın gözbebeği olduğunu belirten Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir “Burdur Şeker Fabrikası’ndan sadece üreticiler değil, nakliyeciler, hayvancılar gibi belli bir kesim iş gücüne sahiptir.” dedi.

Demir şunları söyledi; “2015 yılında Burdur Bölgesinde 510 bin ton Şeker Pancarı Üretimi olacaktır. Bunun 503 bin tonunun parası üreticiye ödenmiş durumdadır. Burdur’da 71 bin Dekar alanda Pancar üretimi gerçekleşmekte, Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçesi’nde 18 bin Dekar alanda üretilen Pancar’da Burdur şeker Fabrikasına tesellüm edilmektedir.”

SERKOSPORE HASTALIĞI ÜRETİMİDE YÜZD E20 VERİM KAYBINA YOL AÇTI

Bu yıl Şeker Pancarı Üretiminde İklim şartlarına bağlı olarak beklenmeyen durumlar oluştuğunu vurgulayan Demir “Havanın çok yağışlı olması sebebiyle Şeker Pancarında Adapazarı bölgesinde görülen bu bölgede daha önce görülmeyen Serkospore (Yaprak Lekesi Hastalığı) meydana gelmiştir. Bu hastalık Şeker Pancarının hem tonaj hem de verim ve kalite konusunda büyük zararlar uğratmıştır. Çiftçimiz bu konuda mağdur olmuştur. Yine de bu zor şartlarda Çiftçimiz Pancarını üretmiştir. Ekim ayının ortalarında Şeker Fabrikası Pancar alımına başlayacaktır. Çiftçilerimizin hayırlı, bol bereketli, kazasız belasız bir hasat dönemi geçirmesini diliyorum.

“Serkospore Hastalığı nedeniyle hastalığı erken tesbit edemeyen çiftçilerimizde yüzde 50 verim kaybı oluştu” diyen Demir “Hastalığı daha önceden tesbit edip ilaçlamasını yapan çiftçilerimiz yüzde 20 dolayında zarar gördüler. Tarlada beklenen verim alınamadı. Bölgemizde ilk defa görülen hastalık çiftçimizi çok etkiledi.” dedi.

Hastalığın yaprakta çimlenerek geliştiğini belirten Demir “yaprakların tamamı hasta olduğu için bitki fotosentez yapamamakta ve hem şeker oranı düşmekte aynı zamanda pancar hastalandığı için tonaj kaybna sebep olmaktadır. Serkospore hastalığı olmasaydı Burdur Şeker Fabrikası’na 600 bin ton civarında Şeker Pancarı tesellümü yapılacaktı. Hastalıktan dolayı yüzde yirmi eksik tesellüm yapılacak.” ifadelerini kullandı.

KOTA SORUNU ÇÖZÜLMEDİ

Kota sorununun aşılmış gözükmesine rağmen kota sorununun devam ettiğini aktaran Demir “Bazı köylerde ve Burdur Merkezde bazı çiftçilerimiz pancar üretiminde vazgeçmiştir. Burdur Merkez’de 5 bin Dekar alanda pancar üretimi yapılırken bu yıl 100 Dekar alanda pancar üretimi yapılmıştır. Bazı çiftçiler üretimden vazgeçince diğerlerine kendiliğinden avantaj doğmuş olmakta, Çiftçiler bu durumdan kota yoktur gibi bir anlam çıkarmakta. Ancak Kota uygulanmaya devam etmektedir.”şeklinde konuştu.

40 yaşındaki Pancar Üreticisi Şakir Can’da Burdur’da bu yıl hastalıktan dolayı çok mağdur olduk. Bu yıl yüzde 20- yüzde 30 civarında zayiatımız var” ifadelerini kullandı.

1-pn-001

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber