Burdur’da bir süredir gündemi meşgul eden Kurs Yeri tartışmaları ilginç bir boyut kazandı.
Burdur Usta Öğreticiler Derneği ile Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile açılan İşsiz Kadınlara Meslek Edindirme Projesi kapsamında Burdur Belediyesi 15 Aralık’a kadar yer tahsis etti. Burdur Belediyesi 7 Kasım tarihinde Derneğe bir yazı göndererek 15 Aralık tarihinde binanın boşaltılmasını istedi. Buna rağmen Dernek Başkanı Vesile Cankara tahsis edilen binayı boşaltmadı. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’de Burdur Belediyesi’ne yazı yazarak kursun 15 Aralık tarihinde sona erdiğini bildirdi.
Burdur Belediyesi Vesile Cankara hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, Kamu Malına zarar verme, Kişilerin huzur ve sükununu bozma ve Hakaretten Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusuna bulundu.
Burdur’da Belediye Hizmet Binası’ndan Belediye Başkanı’nın kendilerini sokağa attığı gerekçesiyle Cumhuriyet Meydanında çadır kurarak eylem yapan Vesile Cankara’nın hakkında TCK’nın 155/2, 53/1, Dernekler Kanunu’nun 32/e, TCK’nın 204/1 gereğince cezalandırılması için dava açıldığı ortaya çıktı.
Savcı Cihat Köksal tarafından Burdur Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde Vesile Cankara hakkında Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma, Dernekler Kanununa muhalefet ve Resmi belgede sahtecilik nedeniyle TCK’nın 155/2. maddesi gereğince 1 yıldan 7 yıla kadar hapis, TCK 204/1 maddesi gereğince iki yıldan beş yıla kadar hapis ile Dernekler Kanunu’nun 32/e maddesi gereğince 6 aydan 2 yıla kadar cezalandırılması istemiyle dava açıldı.
Burdur Usta Öğreticiler Dernek Başkanı olan Vesile Cankara’nın yanısıra Dernekte sayman olarak görev yapan Ayşeli Özçoban hakkında da TCK’nın 155/2, 53/1 ile Dernekler Kanunu’nun 32/e maddesi uyarınca dava açıldı.
Burdur Usta Öğreticiler Dernek Başkanı Olan Vesile Cankara hakkında derneğin işsiz kadınlara yönelik meslek edindirme eğitim projesi hazırladığı ve proje karşılığında İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’ndan Derneğe proje kapsamında gönderilen 24 bin TL’nin hibe desteğinin amacına uygun olarak kullanılmadığının gelen paranın proje kapsamında açılan kurslarda kullanılacak eşyaların satın alınmasında kullanılmasının gerektiği halde kursta kullanılan malzemelerin kursiyerlere para karşılığı satıldığı ancak sahte fatura alınarak hibe parasından kursa harcama yapılmış gibi gösterildiği, yine kurs faaliyeti kapsamında bir takım gelirler elde edildiği ancak bu gelirlerden kursiyerlerin faydalandırılmadığı, gelirlerin Vesile Cankara tarafından ne şekilde kullanıldığının bilinmediği ayrıca hibe parasından evine perde yaptırdığı iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma açıldı.
Vesile Cankara ve Ayşeli Özçoban hakkında hazırlanan iddianamede Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında yazılan talimat gereği bilirkişi raporunda Vesile Cankara’nın kullanımında olan Cep telefonunun faturasının derneğin Halk Bankası’ndaki hesabından ödenmesi talimatının usulsüz olduğu ve bu usulsüzlükten de Vesile Cankara ile Ayşeli Özçoban’ın sorumlu oldukları, Cankara ve Özçoban’ın Yönetim Kurulu Üyelerinin bilgisi dışında karar defterinde değişiklik yaptıkları, işletme defterinin günlük olarak kaydedilmediği, 24 Mart 2013’ten sonra gelir ve gider kaydının bulunmadığı, derneğin karar defterindeki proje harcamaları ile ilgili açıklamaların Yönetim Kurulu Üyelerinin bilgisi dışında şüpheliler tarafından ilave edildiği, 2011 yılı dernek beyannamesinin son bölümünün gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği, Vesile Cankara’nın derneğin Halk Bankası’ndaki hesabından usulsüz olarak tek başına para çektiği, kursta kullanılmak üzere derneğe alınan poster malzemesinin cam ve çerçevelerin 11 tanesinin eksik olduğu bu malzemelerin kursiyerlere para karşılığında verildiği, kursta yapılan Efe Bebek isimli çalışmanın kursiyerler tarafından üretilip satışının farklı yerlerde ve farklı tarihlerde yapıldığı, bu satışlardan 615 TL gelir elde edildiğinin müştekiler ve şüpheliler tarafından kabul edilmesine rağmen derneğin işletme defterine kaydedilmediği, Vesile Cankara’nın satıştan elde edilen gelirle nasıl bir tasarrufta bulunduğunun bilinmediği, evine perde alması iddiası ile ilgili olarak bin 300 TL’lik tüllerin herhangi bir çalışmada kullanılıp kullanılmadığının tespit edilememesi nedeniyle bin 300 TL değerindeki tülü kişisel amaçlı olarak kullandığının anlaşıldığı, Derneğe Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından bağışlanan 28,50 metrekare halı karşılığında sahte fatura temin ederek 160,40 metrekare fatura kestirdiği proje kapsamında gider olarak göstererek menfaat temin ettiğinin anlaşıldığı bilirkişilerce tesbit edildi.
Tüm bu iddialardan dolayı Vesile Cankara hakkında TCK’nın 155/2. Maddesi gereğince bir yıldan beş yıla kadar hapis, TCK’nın 204/1. maddesi gereğince 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve Dernekler Kanunu’nun 32/e maddesi gereğince 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle Burdur Asliye Ceza Mahkemesine dava açıldı. Dernek Saymanı Ayşeli Özçoban hakkında da TCK’nın 155/2. maddesi ve TCK’nın 204/1. nci maddesince cezalandırılması istemiyle dava açıldı.