Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Kış Ortası Kuş Sayımına başlandı. Sulak alanlardaki kuşların sayımı Şubat Ayı sonuna kadar devam edecek.
Ekipler ilk olarak Karataş Baraj Gölü’ndeki kuşların sayımını gerçekleştirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk sulak alanlardaki kuş sayımının Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Bölge Müdürlüğü’nün en önem verdiği çalışmaların başında olduğunu kaydetti.
Türkiye’deki kuş sayımlarının 3’te birini Burdur Bölge Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiğini ifade eden Yılmaztürk “Bilindiği gibi doğal dengeyi, bir yerdeki eko sistemin dengesini en iyi takip edebileceğimiz türler su kuşları. Bir çok şeyden etkilenebiliyorlar. Su yüzeylerinin azalması ya da ağır geçen kış şartlarından etkilenebiliyorlar. 1990 lar dan beri bu çalışmalar devam ediyor. Bölge müdürlüğümüz üniversite ve uzmanlarla iyi bir organizasyon yaparak düzenli bir şekilde yapıyor.” Dedi.
Geçen yıl Bölge Müdürlüğü olarak 30 alanda 47 türde 556 bin kuş saydıklarını aktaran Yılmaztürk şunları söyledi; “Bunu düzenli olarak yapıyoruz. Kuş sayımları açısından en önemli sulak alanlar alanlar Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü kuş popülasyonu açısından Türkiye’nin en önemli alanları. Eğirdir Gölü’nde bazı yıllar 300 bin sayılıyor, Burdur Gölü’nde 120-130 bin sayılıyor. Beyşehir Gölü’nde 200 bin sayılıyor. Yıllık değil uzun periyotlar açısından değerlendiriyoruz. Bu sayımlar bize aynı zamanda ekosistemin dengede olup olmadığı ve kuşların değişik hastalıklardan zarar görüp görmediği konusunda ipuçları veriyor.”
Yılmaztürk bölgedeki sulak alanlarda çalışmaların Şubat sonuna kadar devam edeceğini belirterek” Bu yıl kış şartları erken başladı ve ağır gidiyor bu sayım aynı zamanda kış şartları ile kuş popülasyonu arasındaki ilişki hakkında da bilgi verecek.” Dedi.