Burdur’da bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Teke Yöresi canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı açıldı.
Fuarda yapılması plânlanan İnek Güzellik Yarışmaları ise İl Genelinde 3 Hayvancılık işletmesinde ‘Şap’ hastalığına rastlanması nedeniyle iptal edildi. Yarışma nedeniyle fuar alanında hazırlanan padoklar boş kaldı.
Uzay Çatı altında düzenlenen ve dört gün sürecek fuarın açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Ramazan Kerim Özkan, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile sektör temsilcileri katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal bu yıl ki fuarda yapılması düşünülen yarışmaların Şap Hastalığı nedeniyle yapılamayacağını kaydetti.
!0 yıldır Türkiye’de çok büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığını bu değişim ve dönüşümün tarım alanında da kendisini gösterdiğini bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu bu değişim ve dönüşümlerin devam etmesinin istikrarın sürmesine bağlı olduğunu kaydetti.
Ülkede her yıl değişen hükümetlerden 12 yıldır devam eden hükümete gelindiğini kaydeden Arzu “Tarım Bakanımız da daha önce Bakanlıkta memurken 34 yılda 14 Bakanla çalıştı. Şimdi kendisi 10 yıldır Bakan.” Dedi.
Türkiye’nin 2002 yılında 230 Milyar Dolar Gayrisafi Milli Hasılaya sahip olduğunu belirten Arzu “Bugün 830 Milyar Dolar Gayrisafi Milli Hasılaya erişti. Hedefimiz 2023’te 2 Trilyon Dolar Gayrisafi Milli Hasılaya ulaşmak. Biz size destekleri vereceğiz. Siz bizi destekleyeceksiniz. İstikrar sürecek ve bu hedefi sağlayacağız.”
2002’de Tarımda 23 Milyar Dolar Tarımsal Gayrisafi Milli Hasılamız vardı diyen Arzu “ Bugün 62 Milyar Dolar Gayrisafi Milli Hasılamız var. Dünyada 11’incilikten 7’inciliği Avrupa’da 4’üncülükten birinciliğe geldik. İtalya, Fransa ve İspanya’yı geçtik. Biz 75 Milyon nüfusu besleyip üzerine 35 Milyon turist ağırlıyoruz. 2 Milyon da komşumuzu besliyoruz ve 18 Milyar Dolar da Tarımsal Gayrisafi Milli Hasıla da ihracat yapıyoruz. Hedefimiz 2023’te Tarımsal Gayrisafi Milli Hasılamızı 150 Milyar Dolara, İhracatımızı da 40 Milyar Dolara çıkarmak.” Dedi.
Hayvancılıkla ilgili olarak çok büyük ilerlemeler kaydettiklerini anlatan Arzu “Burdur’da 210 bin büyük baş hayvan var. Üretilen süt 350 Bin Ton’a ulaşmış. Bu Burdur gibi bir il için çok büyük bir rakam.”
2013 yılında AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihraç edilmeye başlandığını aktaran Arzu şunları söyledi “AB standartlarını sağlayıp ihraç etmemiz büyük başarı. 2002 yılında bütün Türkiye’de hayvancılığa verilen destek 83 Milyon’du. Geçen yıl yalnızca Burdur’a hayvancılıkta 74 Milyon TL destek verdik. Hayvancılığa verilen desteklerin yanında hayvancılık başta olmak üzere birçok tarımsal üründe faizleri 0 ve % 8 arasına düşürdük. Bizden önceki dönemde faziler % 59’du.”
Kooperatiflerin ve Sulama Birliklerinin elektrik borçlarını yeniden taksitlendirileceğini ve yapılandırılacağını kaydeden Arcu “Seracılıkta ve Tarımsal Sulamada kullanılan elektrik enerjisinin fiyatları düşürülecek.”dedi.
Burdur Valisi Hasan Kürklü’de Burdur’da kaliteli süt üretiminin olmasına rağmen Burdur’a has bir markanın olmamasının kendilerini üzdüğünü kaydetti. Vali Kürklü “Hedefimiz Burdur’umuzu süttede markası olan bir kent haline getirmek.” Dedi.
Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’de yaptığı konuşmada fuarın tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sunacağını belirtti.
Milletvekili Ramazan Kerim Özkan’da Tarım ve hayvancılığın başkenti, üreten burdur. Çalışan burdur. Burdur bir marka şehir oldu. Katkı koyan üreticilerimizi yürekten kutluyorum” dedi.
Bayram Özçelik’de yaptığı konuşmada 4 yıl önce burdurda bir fuar yapabilir miyiz düşüncesi ile yola çıkıldığını belirtti. Özçelik “çevre illerde yapılan fuarları taklit etmeyelim dedik. Örnek olduğumuz hayvancılık ve süt endüstrisi fuarı diye yola başladık. Bu yıl da yeni bi konseptle yaptık.” İfadelerini kullandı.
Konuşmalardan sonra Fuarın açılış kurdelesi Protokol üyeleri tarafından kesildi ve standlar gezildi