Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yürütülen “Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi” kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından biyokaçakçılıkla mücadele çalıştayı düzenlendi.
Müze Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen çalıştayda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk düzenlenen çalıştayın amacının Kamuoyunu bilgilendirmek, Biyokaçakçılık ile mücadelede yasal ve kurumsal yapıdaki eksiklikler ve bunlara yönelik önerilerin ortaya konulması, Biyokaçakçılık ile mücadele için Burdur İlinde kurumsal kapasitenin ve işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik önerilerin belirlenmesi, Biyokaçakçılık konusunda yerel halkın farkındalığının artırılması, Biyokaçakçılık ile mücadele için ilgili kurumlar arasında eşgüdümün ve işbirliğinin güçlendirilmesi olduğunu belirtti.
Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin ülkesi olduğuna dikkat çeken Yılmaztürk “Bu zengin çeşitlilik Türkiye’yi biyokaçakçılık açısından cazibe merkezi haline getirdi. Ticari, koleksiyon, bilimsel, kimyasal ve tıbbi amaçlı Biyokaçakçılık yapılabiliyor. Bu çeşitlilik turistik ve doğa turlarıyla yurt dışına çıkarılabiliyor. Ancak bakanlığımız yaptığı çalışmalarla kaçakçılığa karşı tedbirlerini alıyor” dedi.
Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya da yaptığı konuşmada Bitki türlerinin zengin olması, bir çok hayvanın kendisine yaşam alanı bulabilmesi Türkiye’yi biyoçeşitlilik açısından zengin kılmıştır. Ancak biyokaçakçılık ülkemizin biyoçeşitliliğini tehdit etmektedir. Kaçakçılıktan dolayı kaybımız her geçen gün artmaktadır. Bu zenginliğin yurtdışına kaçırılmasını önlemek için yetkililerin bu konuyu iyi bilmeleri ve vatandaşları bilinçlendirmesi gerekiyor.” Dedi.
Konuşmalardan sonra Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Albayrak tarafından Biyolojik Çeşitlilik konulu sunum yapıldı.