BURDUR’a Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Tümen Komutanlığı’ndan 2 bin asker gelecek olması Burdur esnafını umutlandırdı.
Daha önce ekonomisi ağırlıklı olArak bedelli asker üzerine kurulu olan Burdur’da 2011 yılında bedelli askerliğin kaldırılmasının ardından bazı esnaflar zor durumda kalmıştı.
Zırhlı Birliklerinin gelmesinin kent ekonomisine katkı koyacağını vurgulayan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından devletimizin böyle bir tasarrufu içerisinde büyük şehirlerden birliklerin Anadolu’daki çeşitli şehirlere kaydırılmasıyla ilgili tasarrufuyla Burdur’a da bir zırhlı birlik geldi. Zırhlı birliklerin gelmesi kentimiz ekonomisine mutlaka katkı koyacaktır. 300’e yakın rütbeli 2 bin civarında da askerin eğitimi yapılacak. Bu askerlerin ve yakınlarının kent ekonomisine katkısı olacaktır. Bu açıdan kent olarak ekonomimize getirilen bu katkı için teşekkür ediyoruz” dedi.
“Kent olarak buna hazır olmak zorundayız. Gelen vatandaşların burada konaklaması beslenmesi ve askerini alıp götürmesi sırasında olası zorlukları yaşamasının önüne geçmek zorundayız. Bizde bununla ilgili hazırlıkları yapacağız. Burdur’a hayırlı olsun” diyen Ercengiz şunları söyledi; “bir dönem bedelli askerlikle anılan kentimizin yeniden bir asker ekonomisiyle tanışacak olması esnaf tarafından da olumlu karşılanıyor. Burada önemli olan gelen asker ve asker yakınlarının kentten iyi ve ucuz bir hizmet alıp Burdur’un adını doğru anmasıdır. Bizim kent esnafında da beklentimiz bu yöndedir. Burdur’da askere farklı bir fiyat tarifesi uygulanıyor imajını değiştireceğiz. Biz de yerel yönetim olarak bunun sıkı takipçisi olacağız. Gelenler bizim misafirimizdir”
Bedelli askerliğin kaldırılmasının ardından Burdur’da bir mağduriyet ortaya çıktığını kaydeden Burdur Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yusuf Keyik de “2011’de ilimizde bedelli askerlik eğitimi sona erdi. Burdur bedelli askerliğe yönelmiş ticaret üzerinde çalışıyordu. Bedelli askerlik kaynaklı gelir. Bundan dolayı bir mağduriyet ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Keyik “Burdur ekonomisindeki en sıkıntılı alanımız şehir içi ticaretinde sıkıntılarımız. Bu sene yeni 4 bin 500 öğrencinin gelmesi ve askeri birliğin kente gelmesi Burdur ekonomisinde olumlu yönde katkı sağlayacağı düşüncesindeyim. Biz ilk olarak ilgili esnaflarımızı uyardık. Yeni gelen öğrencilerin ve askerlerin barınma, yiyecek ve eğlence alanların temin edilmesi lazım. Bu temin sırasında bu insanları rahatsız edecek, ilimizden şikayet edecek pozisyonlara sokmamamız lazım. Tüm esnaf odaları başkanlarını toplayarak bir toplantı yaptık. Herkes kendi üyelerini uyarsın diye. Zırhlı birliğin Burdur’a gelmesi Burdur ekonomisine ciddi anlamada katkı sağlayacaktır” dedi.
Bedelli askerliğin kalkmasından sonra en çok sıkıntıyı fotoğrafçı esnafı olarak kendilerinin çektiğini söyleyen Nesrin Tonkaz da “esnafa katkısı olur herhalde diye düşünüyorum. Bakıp göreceğiz. Bedelli askerlik gittikten sonra esnaf bitti zaten. İnşallah Burdur’a faydalı olur” dedi.
Pastahane işletmecisi Alparslan Dilek ise” bedelli askerler varken esnafların işi iyi idi. Bedelli askerler gidince işler zayıfladı. Yeni gelen askeri birlik işlerimize olumlu yansır” derken Berber Kazım Candan ise askerin Burdur’a önemli katkısının olacağını düşünüyorum” diye konuştu.