Burdur Müftüsü Hıdır Bayrak gücü yeten kadınların da Kurban kesebileceğini bildirdi.
Bayrak, “Kurbanı ehil kimselerin kesmesi gerekir. Kendisi kesebilirse kesmeli eğer kendisi kesmesini beceremiyorsa o zaman bir kasaba kestirebilir. Hatta Kurbanı bayanlarda kesebilirler. Kurban kesme gücünü kendisinde hissediyorsa kesebilir. Kurban kesen kimsenin erkeği bayanı yoktur. Yeter ki kurbanını kesebilecek cesareti kendisinde bulsun. Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir.” Dedi.
Kurban İbadeti ibadetinin insanlık tarihi kadar eski bir ibadet olduğunu vurgulayan Bayrak “Mahiyet itibari ile farklı olsa da Hazreti Adem’e kadar uzanır. Günümüzdeki anlamıyla Kurban, Hazreti İbrahim Peygamber ile başlar. Allah’a yaklaşmak anlamına gelen Kurban, dini bir terim olarak, ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce Allah rızası için kesmektir.” Dedi.
Bayrak, Kurban ibadetinin toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğunu ve sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.
Bayrak Kurbanın bizzat kesilmesi esas olduğunu belirterek “Bazı kardeşlerimiz fakirlere para (sadaka) vererek ‘ben Kurban kesmiş olayım’ anlayışı içinde olabilirler. Bu uygun değildir. Fakir ve muhtaç olana sadaka verilir ama kurban kesmiş olunmaz. Kurbanın olabilmesi için bizzat hayvanın kesilmiş olması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.