ODUN ATEŞİNDE LAVANTA YAĞI VE LAVANTA SUYU | Gündemburdur.com
Son güncellenme :07.08.2015 16:49

Anasayfa > Burdur, Güncel > ODUN ATEŞİNDE LAVANTA YAĞI VE LAVANTA SUYU

07.08.2015 Cum, 16:49

LAVANTA SUYUNU VE YAĞINI ODUN ATEŞİNDE ÇIAKRIYORYAĞI ÇIKARIYOR

Burdur Lisinia Doğa Projesi Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca odun ateşi kullanarak lavantanın yağı ve suyunu çıkarıyor.

Lisinia Proje alanına iki yıl önce dikilen 200 Dönüm arazideki Lavanta’nın hasadı Burdur Valisi Hasan Kürklü’nün de katıldığı programla yapıldı. Vali Kürklü Lavantanın su istemeyen ve pek çok faydası olan bir bitki olduğunu söyledi.

Vali Kürklü “Burası göller diyarı. Göllerin  çekilmesi gündemde. Suya çok ihtiyacımız var. Lavantada suyu  kullanmayan, suyu tasarruf eden bir bitki. Hem göllerimizin kurumaması hem de su tasarrufunun sağlanması noktasında ve görsellik noktasında çok güzel bir bitki.” Dedi.

Vali Kürklü “Önümüzdeki dönem Lavanta toplama turizmine kazandırmayı amaçlıyoruz. Lavanta görsellik açısından da ayrı bir güzellik oluşturuyor. Burdur ve bölgemiz için Lavanta üreticiliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Pazar sorunu da yok.” Dedi.

Lisinia Doğa Projesi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca da 2 yıl önce yaklaşık 200 dekarlık alanda diktikleri lavantaların hasadına başladıklarını, 30 Tona yakın yaş Lavanta üretimi yapacaklarını ve bundan 200 Kg civarında Lavanta yağı, 3 ton civarında da Lavanta Suyu  elde edeceklerini kaydetti.

“Lavanta serisi ürünleri Burdur’a kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Sarıca “Elde edilecek üründen lavanta keseleri, yastıkları, kolonyaları, suyu ve sabunlarını üreterek satışa sunacağız. Lavantanın pazar sıkıntısı yok. İç Pazarda tamamen tükeniyor. Projedeki hedef, su tüketmeden yetişen lavanta gibi aromatik bitkilerin Göller Yöresi havzasında hem yetiştiricisine yüksek getiri sağladığını hem de göllere katkıda bulunduğunu göstermek.”

– Odun ateşinde lavanta yağı üretimi

Sarıca, odun ateşi kullanarak lavantanın yağını ve suyunu elde ettiklerini anlattı.

Lavanta yağının ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu, çeşitli teknolojiler kullanılarak çıkarıldığını belirten Sarıca, “Biz Lisinia proje olarak odun ateşinde Lavanta yağı ve suyu çıkarıyoruz. Özellikle Uzakdoğudan gelenler bunu talep ediyorlar. Odun ateşinin ısıttığı kazanlarda kaynama sırasında lavantadan buharlaşan uçucu yağ asitleri ve diğer içerikler yoğunlaştırılarak bitkinin suyu ve yağı ayrıştırılıyor” diye konuştu.

Lavanta’nın 40’a yakın özel kimyasal içerdiğini belirten Sarıca “Lavanta yastıkları uyku problemi çekenlerde faydalı olduğunu bildirdi.

Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan 3 şahin, Vali Kürklü ve merkezdeki yabancı gönüllüler tarafından doğaya bırakıldı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber