Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacının yaklaşık % 30’luk kısmını karşılayan Burdur’daki fasulye üreticileri bu yıl ürünün para etmediğinden yakınıyorlar. Üreticiler 1,20-1,50 TL arasında malettikleri fasulyeyi 70-80 kuruşa maliyetinin çok altında tüccara sattıklarını ve mağdur olduklarını kaydettiler.
İnsuyu Bölgesi’nde 20 yıl önce yaklaşık bin dekar arazide başlayan fasulye üretiminin bugün 12 bin Dekar alana çıktığını bildiren Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir “Bir Kilogram fasulyenin Üretim maliyeti 1 lira 20 kuruş civarında gerçekleşmektedir. Binbir zahmetle üretilen fasulye pazara geldiği zaman 80 kuruş gibi bir fiyattan alıcı bulmaktadır. Çok büyük zahmetlerle üretilen fasulye gerçek değerini bulmadığı için çiftçimiz mağdur oldu. Girdi maliyeti çok yüksek. Çiftçimiz İthal tohum kullanıyor ve profesyonel olarak üretim yapıyor ama emeğinin karşılığını alamıyor.” Dedi.
Burdur’un Türkiye’nin yaş fasulye üretiminin % 30’unu karşıladığını anlatan Demir “Halıcılar, Lengüme, Bayındır, Kayaaltı, Çine, Taşkapı, Çatağıl köylerinden İstanbul Ankara, İzmir, Bursa gibi illere günlük 400 ton fasulye gönderiliyor.” İfadelerini kullandı.
Çiftçinin emeğinin karşılığını almasını istediklerini aktaran Demir “Biz istiyoruz ki Çiftçi emeğinin karşılığını alsın. Büyük zorluklarla ürettikleri ürünleri bu yıl para etmiyor. Çiftçimizin mağduriyetine çözüm bulunmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.
Bursa ve İzmir’den Konserve fabrikaları ile görüştüğünü ve Burdur’a davet ettiğini belirten Demir “Konserve fabrikaları ile görüşme yaptık. Bu bölgeye gelip maliyetinden bile alsalar pazarda gerçek fiyat oluşacak. Geçen yıl fasulyenin kilogramı 1.70 TL idi. Bundan dolayı fazla miktarda fasulye ekildi. Ama çiftçilerimiz beklediklerini bulamadı. Çiftçi kan ağlıyor.” Dedi.
Üç aylık hasat döneminde Burdur’da 32 bin 200 tonun üzerinde fasulye üretimi gerçekleştiğini söyledi. Demir “Burdur ve Ülke ekonomisi açısından önemli bir rakamdır.” Dedi.
Burdur’un Tarım ve Hayvancılık şehri olduğunu vurgulayan Demir “ Burdur’a konserve fabrikası şarttır. Biz Ziraat Odası olarak ikinci OSB’nin kurulması ile görüştüğümüz fabrikalardan Burdur’a yatırım yapmalarını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
15 yıldır fasulye üreticiliği yaptığını söyleyen 38 yaşındaki Sedat Bozdemir isimli üreticide “Bu yıl fasulye ekimi çok olduğu için para etmiyor. 1.20, 1.30 liraya malettiğimiz fasulyeyi tüccara 70-80 kuruşa satıyoruz. Bu yıl mağdur olduk.” Dedi.
38 yaşındaki Ahmet Tuna isimli üretici de önceki yıllara göre bu yıl mağdur olduklarını belirterek “maliyetler yüksek. Gübre almış başını gidiyor, elektrik masrafı, su masrafı. Bu yıl zor durumdayız. Burdur’a konserve fabrikası kurulursa mağduriyetimizi giderebiliriz.” dedi
55 yaşındaki Osman Avcı isimli üretici ile 50 yaşındaki Şaban Durmaz isimli üretici de fasulye fiyatlarının çok düşük olduğunu belirterek “Maliyetinin altında satış yapıyoruz. Maliyet yüksek satışlarımız düşük, bu yıl zarardayız, perişan haldeyiz. Elektrik, ilaç, gübre ve damlama sulama boru paralarını ödemekte zorlanacağız.” İfadelerini kullandı.
Burdur’un İnsuyu Bölgesinde 3 ay süren Çevre illerden gelenlerle birlikte fasulye hasatında günde 4 bine yakın işçi fasulye topluyor. Fasulye toplayan işçilerin günlük yevmiyesi 45-50 TL arasında değişiyor.