TRİNOVA BİTKİSİ SÜT ÜRETİMİNİ % 15 ARTIRACAK | Gündemburdur.com
Son güncellenme :05.05.2015 10:15

Anasayfa > Burdur, Ekonomi, Güncel > TRİNOVA BİTKİSİ SÜT ÜRETİMİNİ % 15 ARTIRACAK

05.05.2015 Sal, 10:15

Burdur’da hem hayvanların yem ihtiyacının karşılanması hem de süt veriminin artırılması amacıyla ilk defa ekilen Trinova (süt otu) bitkisinin tanıtımı yapıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Suludere, Köyü’nde yapılan tanıtıma Burdur Valisi Hasan Kürklü, Ak Parti Burdur Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir  ile İlçe Tarım Müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bu yıl ilk defa Suludere, Askeriye ve Günalan köylerinde deneme amaçlı yapılan ekimlerin üretiminin gerçekleştiği, Trinova bitkinsinin yılda 5 biçim yapıldığı ve yüksek protein değerlerin olduğu, Trinova ile beslenen hayvanlarda süt üretimini % 15 artırmanın hedeflendiği belirtildi.

Dünyada tarımın geliştiğini, Burdur’un da yeniliklere açık bir il olduğunu vurgulayan Vali Hasan Kürklü “Süt üretimimiz çok iyi, ama bu yetmez. Bundan sonra markalaşmaya gitmemiz lazım. Burdur’un bir markasının olması lazım. Çok kaliteli yıllık 350-400 bin ton süt üretiyoruz. Bizim de Ezine ve  Urfa peyniri gibi markalaşmamız gerekiyor. Bizler üreticilerimize elimizden geldiğince destek olmaya gayret edeceğiz. ” dedi.

Türkiye’nin günümüzde daha bilimsel, teknolojiye daha fazla kullanarak tarım ve hayvancılıkta dünyada da söz sahibi olmaya çalıştığını dile getiren Milletvekili Bayram Özçelik’de  “eskiden Türkiye dünya tarım ve hayvancılığında 12 ve 13’üncü sıralardayken, Şimdi tarım ve hayvancılıkta dünya 7’incisiyiz. Avrupa’da 4’üncü sırada yer alan ülkemiz, İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkeleri geride bırakarak birinci sıraya yükseldi” diye şeklinde konuştu.

Burdur’un günde 1000 ton süt ürettiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal’da yapılan çalışma ile Hem üretilen sütün kalitesinin artırılmasının hem de maliyetleri düşürerek üreticinin kazancının artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Süt Otu bitkisinin yılda 5 kez biçme imkanına sahip olduğunu ve yüksek oranda protein içerdiğini aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkal, “İlimiz hayvancılık bölgesi olmasına rağmen hayvan besleme yönünden bazı sorunları var. Bunun balıca nedeni mevcut mera alanlarımızın yetersizliği. İlerlemiş ülkelerde tarımsal alanların yüzde 25’inin üzerinde yem bitkileri ekilmiş olmasına rağmen ilimizde bu oran yüzde 11’i geçmemektedir. Dolayısıyla hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılayamıyoruz. Burdur’un tarımsal potansiyelini en iyi şekilde kullanabilme, üretimde verim artışı sağlama ve maliyetleri düşürmek adına yaptığımız çalışmaların son derece önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Tarlasına süt oyu bitkisi eken Hayriye Altay’da havan beslemenin ne kadar önemli olduğunu öğrendiklerini belirtti ve desteklerinden  dolayı Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından süt otu tarlasında halk oyunları gösterisi sunuldu.

IMG_0352

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber