Burdur’un Yeşilova İlçesi’ne bağlı Orhanlı Köyü icra şoku ile karşı karşıya kaldı.
Yeşilova’nın Orhanlı Köyü’nde 40 kişi, Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 40 aileye 6’şar Gebe Düve Projesinden yararlanarak 240 düve aldılar.
2010 yılında projeden faydalanan köylüler , 2012 yılında ortaya çıkan şap hastalığı nedeni Orhanlı Köyü 4 ay karantina altına alındı ve köylüler ödeme güçlüğüne düştü. Hastalık süresinde köydeki ineklerden 70’i telef oldu. Köylüler bir yıl sonra ise kuraklıkla karşı karşıya kaldı. İneklerinin bir kısmını satarak yem borçlarını ödeyen köylüler bu defa da icra şoku yaşadı. Borçlarını ödeyemeyince hesaplarına icra konulan vatandaşlara destekleme paraları ve süt paraları verilmedi.
Yaptıkları görüşmeler neticesinde icra takibini durduran Orhanlı Köylüleri kişi başı 50 Bin TL’yi bulan yaklaşık 2 Milyon Lira borcun uzun vadeye yayılmasını istiyor.
HAYVANCILIĞI CANLANDIRACAKTIK YÜZÜMÜZ GÜLMEDİ
“Hayvancılığı canlandıracaktık ama yüzümüz gülmedi.” diyen Orhanlı Köyü Muhtarı Efrahim Tuncel, “ 2010 yılında Orhanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak 40×6 hayvan projesiyle, 2 Milyon TL karşılığında 40 köylümüzle 6 şar inek ve ahırları yenileme desteği aldık. 2012 yılında Şap Hastalığı geldi köyümüz yaklaşık 4 ay karantina altında kaldı. Arkasından saman fiyatları yükseldi, hayvan satış fiyatları düştü, ölümler oldu. Derken vatandaşlarımız yemciye, veterinere borçlandı. Borçlarını ödemek için de hayvanlarını sattı. Bu sefer de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na olan borçlarımızı ödeyemedik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gidip, yetkililerle görüştük ve yeniden yapılandırma talep ettik. Borcumuzun uzun yıllara yayılmasını istiyoruz. Şahıs başı yaklaşık 50 bin lira borcumuz var. Bakanlığın bu borcu uzun yıllara yaymasını istiyoruz.” dedi.
ÖDEME GÜCÜMÜZ YOK
Gıda, Tarım ve Haycancılık Bakanlığı’nın projesiyle 40 kişi toplam 240 inek aldıklarını, borçların 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli 7 yıla bölündüğünü söyleyen Necdet İpek, isimli vatandaş “2 yıl sorunumuz yoktu ama ödeme zamanında şap hastalığı geldi. 240 hayvanın en az 70’i telef oldu bundan dolayı mağdur olduk. İkinci yıl kuraklık vurdu. Yem sorunu yaşadık, ithal saman almak zorunda kaldık. Ödeme günü geldiğinde bankaya borcumuzu ödeyemedik. Borçlarımızı ödeyemeyince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan hesapalrımıza icra geldi. 6 ay öncesine kadar icralık olduğumuz için bankaya gelen hesaplarımıza el konuluyordu, hayvan desteklerimize, süt paralarımıza el konuyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na giderek bu borcu ödeyemeyeceğimizi söyledik, icra evraklarını geri çektirdik. Şu anda beklemedeyiz ne olacağını bilmiyoruz. Son ödeme tarihi 2017 fakat ödeme gücümüz yok. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını, 10 yıla bölünmesini talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
İnekleri aldıktan kısa bir süre sonra şap hastalığının ortaya çıktığını, daha sonraki yıllarda kuraklık nedeniyle ithal saman almak zorunda kaldıklarını ve ekonomik olarak büyük sorunlar yaşadıkları için borçlarını ödeyemediklerini söyleyen Metin Dönmez isimli vatandaşta , 12 ineğinden 3 tane kaldığını dile getirip, “Devlet sıkıştırırsa elimizdeki bu diyeceğiz. Bize destek olsunlar, borcumuzu ödeyeceğiz , uzun vadeli taksitlendirme istiyoruz” dedi. Güler Yeşilkaya isimli vatandaşta yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle borçlarının uzun vadeye yayılmasını istediklerini kaydetti.