BURDUR’DA BİR İLK
Akciğer Kanseri tanısı konulan hastanın Akciğerinin kanserli bölümü Burdur’da ilk defa yapılan bir ameliyatla alınarak hasta sağlığına kavuşturuldu.
Burdur Merkezde yaşayan ve yaklaşık 4 aydır kan tüküren 75 yaşındaki Şeref Taşlıoğlu, 15 gün önce “tükürükle birlikte ağzından kan gelmesi” şikayetiyle Burdur Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Hastanede bronkoskopi yöntemiyle yapılan tetkiklerde “akciğer kanseri” tanısı konulan hasta, yaklaşık 4 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Oktay Aslaner, hastaya akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra, hastanın ameliyat olabilme değerleri ve solunum rezervlerinin oldukça düşük olduğunu gördüklerini söyledi. Arslaner ” Yaklaşık 1 hafta süren ilaç tedavisi ile hastanın solunum rezervleri hemen hemen normal noktaya geldi.” dedi.
Arslaner ” Ameliyatta hastanın alt lobunu çıkardık. akciğer kanseri, akciğerin ana atardamarını ve orta lob bronşunu da tutmuştu. O kısmını da kanser kısmına dokunmadan rezeke ettik. Sonrasında akciğerin ana atardamarını ve bronşunu, üst lob bronşuna diktik. Bu şekilde diğer akciğer kısımlarını da hastaya kazandırmış olduk. Yaklaşık 5 günlük bir yoğun bakım tedavisinin ardından hastayı servise aldık. Bu hafta içerisinde hastayı taburcu etmeyi planlıyoruz.”
Aslaner, hastanın solunum rezervlerinin düşük olmasının kendilerini zorladığını belirterek” Normalde kanserin olduğu bölge hastanın sağ akciğerinin tamamının alınmasını gerektiren bir noktada. Fakat tamamını aldığımızda hasta kalan sol akciğeri ile yaşamını devam ettiremeyecekti. Bu nedenle bu ameliyatta akciğerin üst ve orta lobunu tekrar kazandırmak için akciğerin ana atardamarını ve orta lob bronşunun bir kısmını da çıkarmış olduk. O kısımları da rezeke ettik. O kısımları hastaya kazandırmış olduk.” dedi.
Bu tür ameliyatların Üniversite Hastaneleri’nde yapıldığını, Burdur Devlet Hastanesi ölçeğinde hastanelerde ilk defa böyle bir ameliyat yapıldığını aktaran Burdur Devlet Hastanesi Baştabip Yardımcısı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ulaş Sağlam ise ameliyatın göğüs cerrahisi açısından ciddi bir ameliyat olduğunu söyledi.
Öncelikle Burdur Devlet Hastanesi koşullarında bu ameliyatın yapılıp yapılamayacağını değerlendirdiklerini, fizik tedavi ünitesi, yoğun bakım ünitesi, ameliyathane ve servisleri ameliyata hazırladıklarını anlatan Sağlam, “Oktay bey ameliyatı yaptıktan sonra hastanın gerek fizik tedavisi, gerek medikal tedavisi, gerek yoğun bakım takipleri çok ciddi şekilde ele alındı. Hasta 5 günlük takipten sonra servise çıkarıldı. Bizim açımızdan güzel olan nokta bu tür Göğüs Cerrahisi ameliyatlarının Burdur Devlet Hastanesi’nde yapılabilirliğinin gösterilmesi açısından önemli bir örnek teşkil etti.” diye konuştu.
Şeref Taşlıoğlu ise ameliyat sonrası sağlık durumunun eskiye göre daha iyi olduğunu kaydetti.