İl Halk Kütüphanesi binasının Depreme dayanıksız raporu sonrası yıkıma başlandı ve aynı yere yeni yapılacak olan Kütüphane için vatandaşın istekleri alındı.
İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Burdur’un tanıtımı ve hizmet konusunda kendileri ve İl Halk Kütüphane Müdürlüğü olarak ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, yapmaya da devam ettiklerini belirtti.
Bilgi çağında yaşandığını ifade eden Tanır, internet ortamında her bilgiye ulaşabilindiğini söyleyerek, ancak bilginin güvenirliğinin önemli olduğu için kütüphaneler de bu açıdan önemli bir görevi yerine getirdiğini aktardı.
Kültür Turizm Bakanlığının tüm Türkiye deki Kütüphaneler ile ilgili önemli adımlar attığını bildiren Tanır, “kütüphanelerde Bakanlığın sürdürdüğü projeler olarak görme engelli vatandaşlar için bölüm oluşturuldu, Konulu kütüphaneler oluşturuldu, edebiyatla ilgili kütüphaneler oluşturuldu.
İl Kültür Turizm Müdürlüğü olarak bütün binalarımızda deprem testi yaptırdık. İl Halk Kütüphanesi depreme dayanıksız raporu olunca taşınma işlemlerini başlattık ve Kütüphaneye en uygun yer olan kışla caddesinde bulunan bir yer kiraladık. Yaptığımız ihale ile eski Halk Kütüphanesinin yıkım işlemlerine başladı. Yeni kütüphane yapım işi yatırım programına alındı.
Yeni kütüphane binasının toplumun ihtiyaçlarını görebilecek şekilde projelendirilmesi gerekiyor. Personelimizle beraber bu konuda anket çalışması yaptık. Ankette vatandaşımıza siz nasıl bir kütüphane istiyorsunuz sorusunu sorduk. Vatandaşlarımızın büyük bir bölümü ise kütüphanede kafeterya, yaşlılar için bir bölümün olması, sohbet ve konferans salonlarının olması, geniş ferah ortamların olması, binanın Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uyumlu olması ve kitaplar ile ilgilide önemli istekler var” dedi.
Bin 642 metre kare bir yerlerinin olduğunu söyleyen Tanır, muhtemelen bu arsanın içine 920 metre karelik bir bina yerleşeceğini bildirdi. Tanır, “Ancak İl Özel İdaresi üzerinden vatandaşla yaptığımız anketleri değerlendirdikten sonra bir proje çalışması yapacağız. Vatandaşların ankette isteklerini ortaya koyacak proje yarışması düzenleyeceğiz” dedi.
Tanır, Burdur’un geçmiş tarihinde önemli kütüphaneleri, medreseleri olan bir şehir olduğunu söyleyerek, yeni yapılacak kütüphanenin mimarisi ve içeriği açısından örnek olması gerektiğini sözlerine ekledi.