TOSYÖV’DEN ORTA GELİR TUZAĞI ETKİNLİĞİ
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) tarafından Burdur’da “Kobilerin Orta Gelir Tuzağından Kurtarılmasında Kalkınma Politikaları” Konferansı düzenleniyor.
13 Kasım Perşembe günü Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek etkinliğe Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ve TOSYÖV Genel Başkanı Yalçın Sönmez’de katılacak.
Etkinlikle ilgili olarak düzenlenen ve TOSYÖV Burdur Destekleme Derneği Başkanı Hasan Akçay, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kobi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin İçoğlu’nunda katıldığı Basın Toplantısında konuşan Burdur Doğaltaş Madenciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci Türkiye’nin 2023 yılında kişi, başına gelirini 25 bin Dolar seviyesine çıkartarak zengin ülkeler arasında yer almayı hedeflediğini belirtti.
Bunun Orta gelir tuzağından kurtulmak anlamına geldiğini ve bu hedefin gerçekleşebilmesinin bölgesel gelir farklılıklarının giderilmesi iel mümkün olduğunu kaydeden Ekinci “ Ülke içinde gelir farklılıkları tüm ülkelerde bir sorundur. Ancak zengin ülkelerde bu farklılık; orta gelirli veya fakir ülkelerden çok daha azdır. Gelir dağılımının daha adaletli olduğu İsveç’te, zengin/yoksul bölge gelirleri arasındaki fark 1.6 kata kadar iniyorken, adaletsizliğin daha fazla olduğu Kanada’da 2.7 kata ulaşıyor. Ancak orta gelirli ülkelerde bu fark 4-5 kat civarında. Türkiye’de de zengin/yoksul bölge gelirleri arasında 4.3 kat fark var.
Bu kadar büyük bölgesel farklarla ülkeler zengin ülke kategorisine giremiyor. Çünkü böylesi bir büyüme modeli sosyal açıdan sürdürülebilir olmuyor. “ dedi.
Ekinci şunları söyledi; “ İllerimizin ekonomik farklılıkları, kalkınma açısından farklı sorunlar anlamına geliyor. “Orta Gelir Tuzağından Çıkış: Hangi Burdur?” olduğu tespitini yapacağız. Orta gelir tuzağı dediğimiz şey, zenginleşmeyi bırakın, yoksulluk kapanına kısılıp kalma riskiyle karşı karşıya kalmaktan kurtulmaktır. Demek ki; Burdur’un zengin olma hedefinin bir izdüşümü de zengin/yoksul bölge arasındaki uçurumun kapatılmasıdır. Bölgesel farklılıkların arka planda ekonomik olduğu kadar tarihi, coğrafi ve sosyal nedenleri var. Dolayısıyla farklılıkların kapatılması, bu faktörlerin tamamını gözeten bir anlayış ve strateji ile mümkün. Orta gelir tuzağından çıkış: “Bölgesel Kalkınma Stratejileri” , yoksulluk ve orta gelir tuzaklarından kurtulmamızı sağlayacak politikaların neler olduğu konusudur.”
Burdur’da uygulanacak stratejiler için iki tane olmazsa olmaz tespit yapılması gerektiğini aktaran Ekinci Burdur’daki tüm sektörlerin potansiyellerinin tespitinin yapılarak envanterinin çıkarıtlması gerektiğini belirtti. Ekinci “ Devletimizin bölgesel üretim teşviklerinin verildiği bir bölgesel politika izlemeliyiz. Kaynak aktarımı anlamına gelen bu teşvik sistemiyle; ulaştırma, enerji, iletişim gibi fiziki alt yapının, eğitim ve girişimcilik gibi beşeri alt yapının iyileştirilmesi sayesinde elde edilecek üretkenliklerle Burdur’umuzu kalkındırmaktır.
Bu iki temel bulgu bize; Burdur’un kalkınma politikalarını yeniden düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu amaçla; “ KOBİ’lerin Orta Gelir Tuzağından kurtulmasında Kalkınma Politikaları Etkinliği “ düzenledik.” Dedi.