Burdur’da Teke Yöresi Sempozyumu düzenlenecek. Sempozyumda ilgili olarak Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde ilk toplantı Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya’nın da katılımı ile yapıldı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teke Yöresi Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Şevkiye Kazan Nas düzenlenecek sempozyumun amacını ‘Teke yöresiyle ilgili özgün araştırmaların tartışılmasıyla Burdur ve çevresinin geleceği hakkında yeni yorumlara gidilmesi, sınır koymadan genel anlamda yörenin ele alınması’ olarak açıkladı.
“Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teke Yöresi Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi”’nin , Burdur ve çevresinin tarihî, mimarî, arkeolojik, etnografik ve kültürel değerlerinin bilimsel olarak araştırılmasını, belgelenmesini, tanıtılmasını, korunmasını ve yaşatılmasını; bu alanda yapılacak tüm çalışmaları birleştirerek bir derleme arşivi, ihtisas kütüphanesi ve görsel teke yöresi belleği oluşturulmasını; maddî ve maddî olmayan kültür varlıklarını sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınmasını amaçladığını aktaran Nas ” amacımız Teke yöresinin her yönüyle araştırılması, tartışılması, sorunların bilimsel zeminde çözülmesi için bir tartışma ortamı oluşturulmasına; bu amaç doğrultusunda merkezi ve yerel bürokratların, siyaset ve sanat adamlarının, iş adamlarının, sivil toplum örgütlerinin ve bilim adamlarımızın, kısacası bu yöreye emeği geçmiş kişi ve kuruluşların dünden bugüne Teke yöresi için kaydettiği çalışmaları, gelişmeleri ve değişimleri tespit edebilmek için 4-5-6 Mart 2015 tarihlerinde “I.Teke Yöresi Sempozyumu” yapılmasına karar verdik.” dedi.
TEKE YÖRESİ NERESİDİR: Osmanlılar zamanında Teke Sancağı ya da Teke İli denildiğinde, Antalya merkez kaza, Finike, Kaş, Kalkanlı, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya Kocaaliler ve Karahisar-ı Teke denilen yerleşimleri içerisine alan bir bölge anlaşılmaktaydı. Günümüzde Teke yöresi denildiğinde Burdur ve çevresi kastedilmektedir. Burdur’u tamamen içine alan hatta Burdur için “Teke yöresinin merkezi” tanımlamalarına yol açan Teke kültürünün yayıldığı alan Fethiye, Ortaca (Muğla), Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Honaz (Denizli), Dinar, Başmakçı (Afyon), Yalvaç, Şarkîkaraağaç (Isparta), Cevizli, Akseki, Manavgat, Korkuteli ve Alanya (Antalya)’dır.
SEMPOZYUMUN KONU BAŞLIKLARI:
- Kültür ve Turizm
- Dil ve Edebiyat
- Jeoloji ve Coğrafya
- Ormancılık, Ekoloji ve Temel Bilimler
- Antropoloji, Arkeoloji ve Tarih
- Eğitim, Sağlık ve Spor
- İnsan ve Yaşam
- Ekonomi, Tarım ve Hayvancılık
- Geleneksel Müzik ve Halk Oyunları
- Geleneksel El Sanatları ve Plastik Sanatlar
- Geçmişten Günümüze Ticaret ve Sanayi
- Belediye ve Kent, Mimarlık ve Peyzaj