MAKÜ öğretim elemanlarından oluşan 4 kişilik ekip, Batı Torosların (Bey Dağları) 3069 metre ile en yüksek doruğu olan Kızlar Sivrisi zirvesine tırmanışlarını başarıyla tamamladılar.
2 Şubat 2024 Cuma günü öğle saatinde Burdur MAKÜ İstiklal yerleşkesinden Antalya-Elmalı ilçesi sınırlarında yer alan Kızlar Sivrisi Dağı’na doğru başlayan tırmanış programı, 3 Şubat 2024 Cumartesi günü sona ermiş olup, tırmanışta Türkiye Dağcılık Federasyonu Burdur İl Temsilcisi ve MAKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal KENDÜZLER ile birlikte Dr. Öğretim Üyesi Mustafa UTLU, Öğretim Görevlisi Uğur TOZKOPARAN ve Araştırma Görevlisi Onur YAYLA yer aldı.
Meteorolojik koşulların oldukça uygun olduğu bir takvimde planlamalarını yapan ekip, ayrıca tırmanış öncesi Kızlar Sivrisi doruğuna en yakın konumda bulunan Büyüksöğle Köy Muhtarından bölgedeki kar durumu, 1950 m yükseklikte bulunan ve gecenin geçirileceği Dağ Evi hakkında bilgi alarak bu doğrultuda organizasyonlarını gerçekleştiren ekip, hem ekipman açısından hem de psikolojik olarak kendilerini zirve tırmanışına hazırladılar.
Elmalı da yapılan son alışveriş sonrası 4*4 araba ile Dağ Evine doğru hareket edildi. Elmalı şehir merkezinde 3-5 cm, Büyüksöyle Köyünde 5-6 cm civarında kar vardı. Köyden yükseklere doğru çıkıldıkça kar yüksekliği artmaya başladı. 1700 m civarında kar kalınlığı yol üzerinde 40 cm yi buldu ve aracın daha ileriye gitmesine izin vermedi. Gerekli malzemeler sırt çantalarına yüklendi ve 15-20 kg’lik yüklerle Dağ Evine yaklaşık 2 saatlik yürüyüş sonrası ulaşıldı. Dağ evindeki soba yakıldı, soba üzerinde akşam yemeği hazırlandı, sıcak çayla birlikte sohbet edildi ve tırmanış ile ilgili son değerlendirmeler de yapıldıktan sonra saat 21.30 da uyku tulumlarına girildi. Cumartesi sabah saat 04.30 da kalkıldı, atıştırma yapıldı, sıcak sular termoslara konuldu ve diğer hazırlıklar sonrası 05.30 da zirveye doğru dağın kuzeyinden doğu istikametinde ve daha önce belirlenen klasik kış rotasını takip etmek üzere hareket edildi. Kar kalınlığının yer yer bir metreyi aştığı, 2500 metreden sonra zemindeki don nedeni ile kar kramponları takıldığı zorlu bir tırmanış ile zirveye yaklaşık altı saatte ulaşıldı. Zirvede yemek ve fotoğraf çekimi sonrası, dağ evine çıkış rotasından dönüldü. Dağ evinde bir saatlik dinlenme sonrası tekrar aracın bırakıldığı yere ve sonrasında Burdur’a güven ile dönüldü.