SALDA GÖLÜ ÇALIŞTAYI BAŞLADI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :05.06.2022 13:22

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel, Sürmanşet > SALDA GÖLÜ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

05.06.2022 Paz, 13:22

ÇEVRE, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün düzenlediği Dünya’dan Mars’a bir Pencere Salda Gölü (Dünü, Bugünü ve Geleceği) Çalıştayı başladı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi YErleşkesi içerisindeki Otelde başlyan Çalıştayın açılış programında konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan; “Bugün tüm dünyada 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlanırken, evrensel öneme sahip bir değer olan Salda Gölü ile ilgili akademik çalışmaların bir araya getirildiği bu bilimsel atmosferde, sizlerle bir arada olmaktan onur duyduğumu belirtmek isterim. Bu vesileyle öncelikle Dünya Çevre Gününüzü yürekten kutluyor, Salda Gölü’nü gelecek nesillere en doğal haliyle bırakmak için gösterdiğiniz üstün gayretleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Uçan; “Hepimizin bildiği gibi ülkemiz, sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi güzellikler ile barındırdığı ekosistem çeşitliliği açısından büyük bir mirasa sahip ender ülkelerden biridir.
Bu mirasın etkin bir şekilde korunması, yönetilmesi ve gelecek nesillere aktarılması hayati öneme sahiptir. Bakanlığımız, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Olarak;
Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık %12’sini kapsayan; 19 adet Özel Çevre Koruma Bölgesi ve 3342 adet Doğal Sit Alanında; Tespit, tescil ve onay işlemleri, Planlama çalışmaları, Araştırma ve yatırım projeleri,
Koruma ve izleme faaliyetleri gibi çok geniş bir yelpazede çalışmalarımızı sürdürüyor, sayısı 10 binleri bulan Anıt ağaçlarımız ve tescilli mağaralarımızı da koruyoruz. Sorumluluk alanlarımızda bulunan Doğal, Ekolojik, Jeolojik, Peyzaj, Toplumsal ve kültürel değerlerin, özgünlüğünün korunmasına özen gösteriyoruz.
Sürdürülebilir proje ve tasarımlar gerçekleştirerek, korunan alanlarımızın koruma-kullanma dengesini de gözetecek şekilde gelecek nesillere aktarılması noktasında çalışıyoruz.” diye konuştu.

Salda Gölü ve çevresinin, bölgenin sahip olduğu; doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile bilimsel kriterler göz önüne alınarak 2019 yılında, Cumhurbaşkanlığı Kararıyla “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildiğini belirten Uçan şunları söyledi; “Magnezyum yönünden oldukça zengin jeolojik yapısıyla birlikte; berrak suyu, turkuaz görüntüsü ve kumsalının beyaz rengiyle ziyaretçilerine görsel açıdan eşsiz bir manzara sunan Salda Gölü, gerek ziyaretçiler açısından gerekse bilimsel açıdan oldukça popüler hale gelmiştir. Salda Gölü’ndeki hidromanyezit oluşumların, dünyada az bulunan bir örnek olması ve alanın yoğun ilgiye maruz kalması, çok titiz korunmasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca Salda Gölü endemik ve nesli tehlike altındaki türlerin barınma, beslenme ve üreme gibi hayati gereksinimlerini karşılayabileceği uygun yaşam şartlarına da sahiptir. Bu nedenlerle Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum liderliğinde yürüttüğümüz Salda Gölü Koruma Projesi, üst düzey çevre hassasiyetiyle devam etmektedir.
Bununla birlikte aynı havzada bulunan Burdur Gölü ve diğer göllerimizi de sit alanı ilan ederek koruma faaliyetlerimizi en üst düzeyde sürdürüyoruz. Hepimizin bildiği üzere bu eşsiz özelliklere sahip olan Salda Gölü’nde gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda; üniversitelerimizden akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarımız ve bakanlığımız temsilcilerinin yer aldığı bilimsel çalışma kurulunun tavsiye kararlarına uyulmaktadır. Bakanlığımızca Yapılan Çalışmalar Kapsamında; öncelikle Beyaz Adalar Bölgesinde göl kıyısına araçların ve insanların erişimi engellenmiş, mevzuata aykırı kaçak yapılaşmalar yıkılarak kaldırılmıştır. Sonrasında ise; Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları yapılarak alandaki kontrolsüz ve plansız kullanımlar engellenmiştir. Sıfır Atık Yönetimi kapsamında alana, atıkların ayrı toplanmasına yönelik ekipmanlar yerleştirilmiştir. Ayrıca alana gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını asgari seviyede karşılayacak şekilde tek katlı, ahşap, sökülüp takılabilir, doğayla uyumlu birimler yerleştirilmiştir.
Salda Gölü kıyısında sigara içilmeyen dumansız hava sahası oluşturulmuştur. Alanda Koruma Tedbirlerinin uygulanması için 7 gün 24 saat kamera sistemi kurulmuştur. Yine Koruma Tedbirleri kapsamında ziyaretçilerin otopark ihtiyacı sit alanı dışında çözümlenmiştir. Gölde bilimsel çalışmalar yapan akademisyenlerin çalışmalarına destek olmak amacıyla Salda Gölü Bilim Merkezi Projesi tamamlanmış, uygulama aşaması için çalışmalar devam etmektedir. Salda Gölü ve havzasının atıksu kaynaklı, kirlilik ve bozulmalara karşı korunmasının sağlanması amacıyla atıksu arıtma tesisi proje çalışmaları yapılmış olup, bugüne kadar yapılan çalışmalarla atıksuların gölü kirletmesi önlenmiştir. Arıtılmış Atıksuların %100’e yakın oranda geri kazanılmasına ilişkin bilimsel ve teknik çalışmalar yapılmıştır. Salda Gölü ve çevresinde sürdürülebilir ulaşım politikalarını hayata geçirmek amacıyla bisiklet yollarının oluşturulması hedeflenmiş, bu kapsamda Salda Gölü çevresinde Yeşilova, Salda, Kayadibi ve Doğanbaba ile bağlantılı ve göl çevresini tamamen dolaşacak şekilde güzergah belirlenmiştir. Salda Gölü çevresinde ziyaretçilerin kullanımı için göl ve çevresinin gözlemlenebileceği uygun bakı noktasında seyir terası yapılmıştır.
Bu kapsamda yaptığımız tüm çalışmalar Salda ve Burdur Gölleri ile çevresini koruma ve bu hassas alanların gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılmasını sağlamaya yönelik projelerdir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak Sayın Bakanımız Murat Kurum’un liderliğinde bölgedeki koruma projelerimizi bilimsel temellere dayandırarak, hassasiyet ve üstün gayretle sürdürmeye kararlıyız.”

İTÜ maden Fakültesi Jeoloji Müjendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Nurgül Çelik Balcı’ Çalıştayda Salda’nın Jeolojik Önemi ve Jeopark Potansiyeli konulu sunum yaptı.
Katılımcılar Öğleden sonra Salda Gölü’ne gezi yapacak ve katılanlar göl kenarına fidan dikecek.
Çalıştaya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Hacı abdullah uçan, Burdur Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ile Akademisyenler katıldı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber