YÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar; “YÖK olarak yükseköğretimin eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmeti kapsayan bütün süreçlerinde “kalite, çeşitlilik, farklılık ve bölgesel gelişme odaklı” bir planlama anlayışını ve yaklaşımını önemsiyoruz” dedi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılışması ve İhtisaslaşma Konulu toplantıda konuşan Özvar “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programında yer alan üniversitelerimizin faaliyet performanslarının izlenmesi ve tecrübe paylaşımı amacıyla 2019 yılından bu yana belli aralıklarla proje kapsamındaki üniversitelerimizde toplantılar düzenlenmektedir. Bugünde burada bu toplantıların bir yenisini yapıyoruz. Bu toplantılara Düzce Üniversitemizle başlanmış olup Bingöl, Kırşehir ve Uşak ile devam edilmiştir. Pandemi nedeniyle uzun bir süre ara verdiğimiz buluşmalarımıza tekrar bir araya geliyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda da program kapsamında yer alan üniversitelerimize ziyaretler gerçekleştireceğiz.
Yüksek Öğretim Kurulu olarak yükseköğretimin eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmeti kapsayan bütün süreçlerinde “kalite, çeşitlilik, farklılık ve bölgesel gelişme odaklı” bir planlama anlayışını ve yaklaşımını önemsiyoruz. Yapısal değişim niteliğindeki en önemli girişimlerimizden birisi olan üniversitelerimizin misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşmasına yönelik çalışmalarımızı da bu kapsamda değerlendiriyor ve bu alandaki faaliyetlerimizi üniversitelerimiz ve tüm paydaşlarımızla birlikte bundan sonra da güçlendirerek devam ettirmeyi düşünüyoruz.
Bu Program dahilinde üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme gibi birincil faaliyetlerinin yanısıra bulunduğu ilin ve bölgenin doğal, ekonomik, ticari, sanayi ve sosyal potansiyelinin etkin kullanılması; yerel ekonomik hayatın geliştirilmesine katkı sağlanması; bölgenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Üniversitelerimizin mevcut durumları değerlendirildiğinde, tümünün birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilimi olduğu görülüyor. Ancak tüm üniversitelerin birbirine benzemeye çalışmaları ve aynı misyona sahip olmaları gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durumdur. Halbuki özellikle yeni kurulan üniversitelerimiz kendi bölgelerinde; kurumsallaşmasını tamamlamış, gelişmiş üniversitelerimizin o bölge için üretemeyecekleri işleri başarabilir, kazandıramayacakları değerleri o bölgeye kazandırabilirler. Üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasına ihtiyaç vardır. Seçilen bu üniversitelerimiz, eğitim süreci fonksiyonlarını yerine getirirlerken, araştırma sürecinde ise bölgeyle ilgili alanlarda ihtisaslaşabilecekler ve bölgelerinin kalkınmasına önemli katkılar sunabileceklerdir. Bu yaklaşım, 2014-2018 dönemini kapsayan 10’uncu Kalkınma Planında “Yükseköğretim sistemi, hesap verebilirlik temelinde özerklik, performans odaklılık, ihtisaslaşma ve çeşitlilik ilkeleri çerçevesinde kalite odaklı rekabetçi bir yapıya dönüştürülecektir” eylem başlığı olarak açık bir şekilde beyan edilmiştir.
Aynı şekilde, 11’inci Kalkınma Planının 560 numaralı politika ve tedbirler başlığı altında da “Yükseköğretimde çeşitliliğinin artırılması sağlanacaktır. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesinin kapsamı genişletilecektir” denilmektedir.
Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için atılması gereken iki önemli adım vardır, bunlardan bir tanesi yükseköğretimde nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insandır. Üretilen bu bilginin ve yetiştirilen insan kaynağının da öncelikli olarak bulunulan bölgeye katkısı fevakalde büyük bir önem taşımaktadır.
Yükseköğretim Kurulu, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Program ile üniversitelerin bulundukları bölgelerin ihtiyaçları, sahip oldukları potansiyel ve kapasiteyi göz önüne alarak bölgesel kalkınmanın sağlanmasında öncü, yönlendirici ve aktif bir rol oynamaları hedeflenmiştir. Yine bu programla üniversitelerin bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle ilişki kurarak yeniden tanımlamaları, vizyon ve misyonlarını bölgenin ihtiyaçları kapsamında farklılaştırmaları beklenmektedir. Halihazırda Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında 2016 yılında 5, 2018 ve 2019 yıllarında ilave 5’er üniversite olmak üzere toplam 15 Üniversite ile sürece devam edilmektedir. Bugün sürece 7 üniversitemizi de dahil ederek 22 üniversitemize bölgesel kalkınma odaklı misyon yüklemiş olacağız. Programa yeni katılan üniversitelerimizi de tebrik ediyorum. Bu Üniversiteler Giresun Üniversitesi fındık alanında, Katma Değeri Yüksek Tarımsal ürünler alanında Iğdır Üniversitesi , Stratejik Hammaddeler ve İleri Tekonolji Uygulamaları alanında Munzur Üniversitesi, Doğal ve Kültürel Miras Turizmi alında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Enerji alanında Batman Üniversitesi, Hassas Tarım ve Yenilikçi İşletme Teknolojileri alaında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Madencilik alanında Gümüşhane Üniversitesidir “diye konuştu.
Özvar “İnanıyoruzki Üniversitelerin bölgesel kalınmaya yönelik verdikleri katkıları daha da artıracaktır” ifadelerine yer verdi. Özvar daha sonra Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programına dahil edilen 7 Üniversite’nin rektörüne belgelerini verdi.
Toplantıya ; Burdur Valisi Ali Arslantaş, AK Parti Burdur Milletvekilleri Bayran Özçelik ve Yasin Uğur, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Süleyman Arslan ile STK Temsilcileri, Rektörler ve akademisyenler katıldı.