“BURDUR GÖLÜ’NÜ KURTARMAK İÇİN GEREKLİ BÜTÜN TEDBİRLERİ ALACAĞIZ” | Gündemburdur.com
Son güncellenme :14.07.2021 15:17

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > “BURDUR GÖLÜ’NÜ KURTARMAK İÇİN GEREKLİ BÜTÜN TEDBİRLERİ ALACAĞIZ”

14.07.2021 Çar, 15:17

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu, “Burdur Gölü Türkiye’nin en güzel göllerinden birisi. Burdur’u seviyoruz. Komisyonla birlikte raporları alacağız ve Burdur Gölü’ne de çok büyük önem vereceğiz ve Burdur Gölü’nün kurtarılması için gerekli bütün tedbirleri alacağız” dedi.
TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu ve beraberindeki milletvekilleri Burdur Gölü’ndeki çekilme ve kuruma tehlikesi ile ilgili oalrak incelemede bulunmak üzere Burdur’a geldi. İl genel Meclisi Salonu’nda yapılan sunumun ardından Eroğlu ve heyette bulunanlar Burdur Gölü’ne hakim serenler Tepe’den Burdur Gölü’nün çekilen alanlarını gözlemledi.
Burada basın mensuplarına açıklama yapan Eroğlu Komisyon olarak Burdur’a geldiklerini söyledi.
Veysel Eroğlu “Özellikle şunu vurgulamak istiyoruz. Küresel iklimin bir etkisi var biliyorsunuz. Kuraklık var. Biz bunlara karşı gerekli tedbirleri almazsak gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakamayız. Gelecek nesillere sulak alanlarıyla, ormanlarıyla, çevresiyle güzel bir Türkiye bırakmak için bu çalışmaların yapılması lazım” dedi.
Esasen Burdur Gölü ile ilgili çalışmalar yeni değil diyen Eroğlu şunları söyledi; “Ben Çevre ve Orman Bakanı olduğum zaman daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanı olduğum zaman burada bir eylem planı hazırladık. Bu planda yedi paket söz konusu idi. Bu paketlerden birisi burada sulama sistemlerinin kapalı sistem yani yağmurlama, damlaam sisteme dönüşmesi idi. Burada büyük bir seferberlik yaptık. Buradaki ovada, Karamanlı, Tefenni’deki gölet sulamalarının tamamını kapalı sisteme çevirdik. Böylece önemli miktarda su tasarrrufu sağladığımızı ifade etmek istiyoruz. Tabi bu sene çok kurak geçti. Pek çok yerde dereler kurudu. Bununda etkisi var. Ama burada en önemli husus, dedik ki acaba, başka yerden kaynak suyu getirebilir miyiz burayı beslemek için dedik. O konunun araştırması yapılıyor bir de acaba buharlaşmayı azaltmak için çeşitli tedbirler yapabilir miyiz diye ben arkadaşlara, DSİ’ye talimat vermiştim. Burdur Gölü kenarında dört havuz yapıldı ve burada çeşitli uygulamalar yapıldı. Neticede güneş panelleri ile buharlaşmanın yüzde 67 oranında azaldığını gördük. Ama burada şöyle ifade edeyim bizim burada mutlaka buharlaşmayı azaltmamız lazım. Bilhassa yaz aylarında en büyük kayıp buharlaşmadan kaynaklanıyor” diye konuştu.
Eroğlu; “Burdur Gölü Türkiye’nin en güzel göllerinden birisi. Burdur’u seviyoruz. Komisyonla birlikte raporları alacağız ve Burdur Gölü’ne de çok büyük önem vereceğiz ve Burdur Gölü’nün kurtarılması için gerekli bütün tedbirleri alacağız. Buharlaşmadan 17 Milyon metreküp gibi bir açık var. bunu kapatmak mümkün. Bunu kapatacağız inşallah. Bunun sözünü veriyoruz. Burdurumuzun Atık Su İleri Biyolojik Arıtma Tesisi de inşa edilince buradan arıtılan suları da bir kademe daha arıtarak göle vereceğiz. Kirliliğin giderilmesi ile ilgili de çok büyük çalışmalar yapıldı” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber